Megemlékezés a Holokauszt áldozatairól

Kategória: Közélet 2015. október 15. csütörtök, 14:00

nefelejcs utca6Megemlékezést tartott október 15-én reggel Németh Szilárd országgyűlési képviselő, valamint az önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója a csepeli Rózsadombon található izraelita temetőben. A Fidesz helyi szervezetének képviselői 15 éve minden október 15-én elmennek a zsidó temetőhöz, amely a Holokausztban elhunyt csepelieknek is emléket állít.

A magyar történelem legtragikusabb következményű napjai közé tartozik az, amikor 1944. október 15-én sikertelenül próbált a második világháborúból kiugrani Horthy Miklós, Magyarország akkori kormányzója. A kudarcba fulladt akció után Horthy lemondásra kényszerült, Szálasi Ferenc rémuralma pedig szabad utat kapott.

A megemlékezésen Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő mondott rövid beszédet. Ebben arra emlékeztetett, hogy Csepelről mintegy 960 embert vittek el a Holokauszt során, és az elhurcoltak többsége soha nem tért vissza. „Nagyon fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk az áldozatokról, akik magyarok és csepeliek is voltak – többségük egyszerű munkás, aki a Weiss Manfréd alapította gyárban dolgozott” – emelte ki Németh Szilárd. Az országgyűlési képviselő szavai után egy-egy mécsest és követ helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

MN

fotó: Benkő-Molnár Fanni

nefelejcs utcanefelejcs utca2nefelejcs utca3nefelejcs utca5nefelejcs8

Utoljára frissítve: 2015. október 15. csütörtök, 14:13