Hamarosan kihallgathatják KGBélát

Kategória: Közélet 2015. október 15. csütörtök, 17:41

kgbelaAz Alkotmányvédelmi Hivatal még 2014. április elején tett feljelentést Kovács Béla, vagy ahogy a pártjában állítólag hívták, "KGBéla" ellen, miután a polgári elhárítás felfigyelt rá, hogy a Jobbik európai parlamenti képviselője rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal. Sajtóhírek szerint az európai uniós intézmények elleni kémkedéssel gyanúsítják. Másfél év után végül felfüggesztette a mentelmi jogát az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése. Ezt az általunk megkérdezett politikusok mindegyike sokallta, de hogy miért tartott ilyen sokáig, abban már persze nem értettek egyet mindannyian. Egy nemzetközi jogász szerint viszont nem feltétlenül kirívó, hogy ennyi idő telt el a döntésig.

MSZP: a kémeket nem így szokták lekapcsolni

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám parlamenti képviselő a Faktornak azt mondta, ők másfél éve „követelik” ezt a döntést, mert az ő érdekük is, hogy minél hamarabb tisztázódjon az ügy. Azt mondja, abszolút a mentelmi jogi intézménye ellen vannak, és szerinte beszédes, hogy másfél évig tartott a döntés. Arra  a kérdésre, hogy ezt alaposságnak lehet-e a nevezni, azt mondta, ez is lehet egy értelmezés, de valószínűbbnek tartja, hogy nem igazán sikerült bemutatni egyértelmű bizonyítékokat, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaként ő például egyszer sem látott a zárt üléseken sem olyan dokumentumot, amely bizonyítaná, hogy Kovács kém volt. Mindamellett szerinte nem volt kérdés, hogy az Európai Parlament úgy dönt, a magyar hatóságok gyanúja alapján jogos Kovács mentelmi jogának felfüggesztése, „ha a Jobbik és az Unió vagy éppen Oroszország és az Unió viszonyát nézzük”. A Faktor kérdésére, hogy akkor azt gondolja-e, valójában politikai döntés született, nem válaszolt se egyértelmű igennel, se nemmel, azt mondta, az említett viszonyok, valamint az, hogy a Jobbik euroszkeptikus párt, árnyalatot ad a döntésnek. Kovács Béla állítólag örül a döntésnek és bízik benne, hogy tisztességes lesz az eljárás.

Újhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője, és az MSZP-DK európai parlamenti delegációjának vezetője a Faktornak külön kiemelte, hogy „ha valaki, akkor aztán ő legádázabb politikai ellenfele” a Jobbiknak, több ügyben is pereskednek egymással, mégis „büdös az egész ügy” neki. Azt mondja, lehet, hogy túl sok kémfilmet nézett, de szerinte „a kémeket nem így szokták lekapcsolni”. Szerinte Kovács Bélát, ha valóban megalapozott a gyanú, akkor már „másfél éve le kellett volna kapcsolni”, meg kellett volna találni a módját, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a mentelmi jogát. Újhelyi azt mondja, ha valóban kém volt Kovács, akkor nem érti, hogyan mászkálhatott ilyen hosszú ideig szabadon. Azt mondja, nem bízik a magyar igazságszolgáltatásban, szerinte sokáig el fogják nyújtani az ügyet itthon.

A Fidesz nem érti, miért védik Kovácsot

Ugyan már! – ezt mondta a Faktornak a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke, Németh Szilárd Mirkóczki Ádám állítására, hogy a bizottság zárt ülésein nem láthatott olyan dokumentumot, amely a Kovács Béla elleni kémgyanút bizonyítaná. Ugyanazokat a titkosszolgálati vezetőket és ugyanazt az ügyészt hallgatták mindketten, ezért sem érti, miért mondja ezt a Jobbik képviselője. Németh azt szeretné, hogy ha lezárul az egész eljárás és ítélet születik az ügyben, hozzák nyilvánosságra a titkosított jegyzőkönyveket a zárt ülésekről, ezt Németh szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal tehetné meg, ha kezdeményezik náluk. Addig azonban ez nem történhet meg, mondja, mert az ott elhangzottak is befolyásolnák a nyomozást.

Azzal ő is egyetért, hogy túl sokáig tartott, amíg a mentelmi jogot feloldották, de ez szerinte inkább az uniós eljárást minősíti. Németh Szilárd szerint, minden egyes nap a megalapozott vádemelést és megalapozott ítéletet veszélyeztette. Nem érti, miért védte a Jobbik körömszakadtáig az EP-képviselőt, aki a botrány kirobbanása után is befutó helyen maradt a párt EP listáján tavaly, és újra bekerült az Európai Parlamentbe a májusi választáskor. Ahogy azt sem, hogy miért nem távolították el a közéletből, amíg tisztázódik a helyzete.

Ha valaki gyanúba keveredik, onnantól már a kémkedés sem egyszerű

Az európai parlamenti képviselők mentelmi joga ugyanolyan, jogi nyelven szólva, eljárási akadályként működik, mint például a magyar országgyűlési képviselőknél. Kende Tamás, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusa a Faktornak azt mondta, általában hosszú idő, amíg ténylegesen felfüggesztik egy EP-képviselő mentelmi jogát, és kiadják a politikust az adott országnak. Ilyen esetben a hatóságok idézést küldhetnek az illetőnek, hogy kihallgassák, amelyet, ha nem vesz át, mert például külföldön van, akkor elfogatási parancsot adnak ki ellene. Azt is mondta, bár a kémkedéshez nem ért különösebben, de alapvetően egy fedett tevékenységről van szó, vagyis úgy lehet csak  eredményesen kémkedni, hogy az emberről még csak nem is gyanítják. Éppen ezért, ha valakiről megírják, hogy a hatóság kémkedéssel gyanúsítja, akkor onnantól már nem tud eredményesen dolgozni, mert mindenfajta egyeztetést kockázatossá tesz, és a megbízó országnak is kínos lehet. Éppen ezért Kende szerint „nem olyan nagy tragédia”, hogy elhúzódott a döntés a mostani ügyben, ez egyébként sem szokatlan egy ilyen folyamatban.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza azt mondta a Faktornak, továbbra is csak annyit tud megerősíteni, hogy folyamatban van egy minősített, vagyis titkos eljárás, a büntetési tétele 2-8 év, de semmit nem mondhat róla, Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről pedig várják az Európai Parlament hivatalos tájékoztatását, amelyet eddig még nem kaptak meg.

Egy forrásunk szerint kevésbé valószínű az, hogy – ha valóban kém volt – Kovács Béla feladata az lett volna, hogy az Európai Parlamentből szerez információkat az oroszoknak, mert gyakorlatilag szinte minden megtalálható a működéséről az interneten, minden nyilvános, amit csak keresni kell. Valószínűbb lehet az, hogy zavart kellett okoznia, vagy az oroszok által megadott információkat kellett eljuttatnia megfelelő helyekre. A forrásunk azt mondja, ha a gyanúnak nem lenne alapja, ha nincs semmi mögötte, akkor a jogi bizottság biztosan nem javasolta volna a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Faktor.hu

Utoljára frissítve: 2015. október 15. csütörtök, 17:46