Sváb mulatság a 3. Csepeli Sörfesztiválon

Kategória: Közélet 2015. október 18. vasárnap, 08:41

sorfeszt8Jókedv, mulatság, családias hangulat, zene, tánc, kürtös kalács és kinek-kinek kedvére sok-sok sör – vagyis jóformán minden volt a 3. Csepeli Sörfesztiválon, amiért az érdeklődőknek érdemes volt ellátogatniuk a Királyerdei Művelődési Házba október 17-én. Az eseményt a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete szervezte. A csepeli svábok összejövetelére Vecsésről, Dunaharasztiról, Soroksárról is érkeztek fellépők, de természetesen a nem sváb csepeliek is szép számmal megjelentek a rendezvényen.

Lászlóné Balázsovits Magdolna, a Csepeli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a sörfesztivált immár hagyományosan megrendezik Csepelen. A svábok más találkozóihoz hasonlóan a mostani is jó alkalom arra, hogy a német nemzetiségiek és mindenki más megismerjék egymást és együtt töltsék el az idejüket barátságban és szórakozva. A műsoros programban részben a kerületi német nyelvű oktatásban résztvevő gyerekek, részben a Királyerdei Művelődési Házban működő kultúrcsoportok léptek fel. De érkeztek sváb nemzetiségű énekesek és tánccsoportok Vecsésről, Dunaharasztiról és Soroksárról is, ahová a csepeliek szintén rendszeresen ellátogatnak.   

Kaltenecker Antalné, a Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesületének elnöke emlékeztetett rá, hogy egyesületük jövőre ünnepli 25. évfordulóját. Az eltelt csaknem két és fél évtizedben arra törekedtek, hogy a magyarországi németek ápolják a hagyományaikat, óvják a kultúrájukat, minél többen tanuljanak németül. Annak idején Mária Terézia telepítette az első sváb családokat Csepelre. Számuk később gyarapodott, majd a II. világháború után csökkent. Az 1900-as évek legelején Magyarországon a lakosság túlnyomó többsége tudott németül. A német nyelv iránti érdeklődés újra megnőtt az utóbbi időben. Az Eötvös József Általános Iskolában minden évfolyamon indítanak osztályt, amelyben német nyelvet, kultúrát tanítanak; a túljelentkezés pedig jelentős.   

A 3. Csepeli Sörfesztivál egész napos programsorozata a Görgey téren kezdődött térzenével és tánccal, majd a műsorok a Királyerdei Művelődési Házban folytatódtak. Felléptek a Kézműves és Német Nemzetiségi Tagóvoda, majd a vecsési Dorfkindergarten Óvoda gyerekei. Őket követte a Csepeli Német Nemzetiségi Gyermek Táncegyüttes programja és az Eötvös József Általános Iskola német nemzetiségi 3. és 4. osztályainak műsora. A délutáni programban szerepeltek a nagyhegyesi „Nagyi majorettek” és a hagyományőrző kórus, a soroksári Grassalkovich Antal Általános Iskola német nemzetiségi táncosai. Fellépett a soroksári Hermann Antal Harmonika Zenekar Kaltenecker Gábor vezetésével, a Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúsági Táncegyüttes, miközben a Lustige Musikanten együttes szórakoztatta a közönséget. 

A mulatság késő este ért véget zenével, tánccal, és persze kinek-kinek sörrel, aki sörre szomjazott, mert mégiscsak Sörfesztivált rendeztek.

Cs. A. 

fotó: Tóth Beáta

Utoljára frissítve: 2015. október 18. vasárnap, 19:09