Nyomtatás

Polgármesteri nyílt levél a csepeli horgászokhoz Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. október 20. kedd, 09:59

kisdunapartTisztelt Csepeli Horgászok!

Tisztelt Csepel Horgász Egyesület!

Ahogy azt az elmúlt öt évben tapasztalhatták, önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a kerület természeti értékeinek rendbetételére, fejlesztésére, megőrzésére. Több évtizedes lassú pusztulás után ennek köszönhetően újult meg - egyebek közt - a Tamariska-domb, a Kiserdő és a Kis-Duna-part több kilométeres partvonala is. Hajléktalantáborok és szemétdombok helyett ma BMX-pálya, fitnesz-parkok, kerékpározásra és kocogásra is alkalmas, modern közvilágítással gazdagodott új sétányok és parkok várják a csepeli polgárokat. A visszajelzésekből ítélve ezeket a fejlesztéseket a környezetükre igényes csepeliek – köztük horgászok is - nagy örömmel fogadták.

Csak a Kis-Duna-parti sétány kiépítésére és közvilágítására 100 millió forintot költöttünk eddig. Ennek folytatása, második üteme most van tervezés alatt, amely szintén több tízmillió forintos kiadást jelent majd a volt „Dagi csárdáig”. És itt még nincs vége, hiszen a part teljes hosszán szeretnénk a sétányt kiépíteni. Ez mindösszesen 2-300 millió forintos beruházást jelent a Kis-Duna-part teljes szakaszán. Ebben nem szerepel a strand fejlesztése vagy a parkfenntartás, szemétszedés és a rendvédelem összege. Ezért érthető, hogy ilyen összegű beruházás nem azért készül, hogy a vízparton közvetlenül autók parkoljanak.

A jogos aggodalmak miatt, megnyugtatásul közölnöm kell, hogy bármilyen probléma történjen, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők gond nélkül átmehetnek a Kis-Duna parti útlezárásokon és lemehetnek a partra. A lezárások előtt ugyanis megtörtént velük az egyeztetés, és ezt a megoldást ők is javasolták és támogatták.

Ez a rendszer éppen olyan, mint a Balaton vagy a Velencei-tó partján, ahol a part mellett szintén nem lehet gépkocsival közlekedni és parkolni, de veszélyhelyzetben a szakemberek, mentők azonnal a helyszínen lehetnek. 

A Kis-Duna partvonala mentén ugyanakkor jelenleg 360 parkolóhely van, melyek közül jó néhány a víz közvetlen közelében található. Ilyenek vannak a Nádfedeles Csárda mellett, a Szent István úti körforgalomnál, a kompnál, a szocialisták által sajnálatos módon kiárusított egykori napközis tábor mellett és a Kis-Duna öböl mellett is. 

A part tehát kiszolgálja az autós horgászokat, de kétségkívül elsőbbséget ad a kerékpárosoknak, kocogóknak, sétáló családoknak. Tudniuk kell, hogy a partfejlesztés távlati célja is ez. A felméréseink szerint ugyanis az autómentes parti sétány felel meg a leginkább a csepeli polgárok igényeinek. Egy különleges játszóteret is szeretnénk ide építeni. Ahol pedig futkározó kisgyerekek vannak, nem jó, ha gépkocsik közlekedhetnek. 

Amennyiben van igényük külön mozgássérült parkoló kialakítására - tekintettel a mozgássérült horgászokra -, ebben egyértelműen partnerek vagyunk.

Szeretném egyben arról is biztosítani Önöket, tartjuk azt a megállapodásunkat, hogy horgászversenyek idején az önkormányzat lehetővé teszi a parthoz való, gépkocsival történő lejutást és az abba való ki- és bepakolást. Bár a sétányok a gyalogos- és a kerékpáros közlekedésnek lettek és lesznek kialakítva, a sporthorgászat valóban olyan felszerelés-igényes, hogy érthető egyesületük kérése a versenyek idején. 

Végezetül pedig minden csepeli közös érdeke, hogy a kerületünk legnagyobb értékét képviselő Kis-Duna-parton rendezett és egyértelmű körülmények legyenek. Így a jövőben az olyan esetek is elkerülhetők, hogy a horgász egyesület valamely tagja fizikailag bántalmazzon egy kocogó nőt, vélt, vagy valós sérelme miatt.

 

Budapest, 2015. október 20.

Borbély Lénárd

Csepel polgármestere

Utoljára frissítve: 2015. október 20. kedd, 10:12