Megnyílt a VIII. Csepel-szigeti és dél-pesti biennále

Kategória: Közélet 2015. november 07. szombat, 08:52

biennale2A természethű képektől az új trendekig láthatók alkotások a nyolcadik alkalommal megrendezett Csepel-szigeti és dél-pesti regionális képző- és iparművészeti biennálén, amely a Nagy Imre ÁMK Galériájában november 6-án nyílt meg. A 45 alkotó kiállított 57 munkája közül Insula Danubii – Insula Magna Biennále díjat adott át Ábel Attila alpolgármester Beretvás Csanád szobrászművésznek, Gulyás Anna képzőművésznek, Sztadky Margit festőművésznek és Sz. Varga Irén képzőművésznek. A csepeli és a régióban élő művészek remekműveit Sipos Endre festőművész, művészeti író zsűrizte.

A legelső biennálét 2001-ben rendezték meg az akkori intézményvezető Feith Bence és a Csepeli Alkotó Fórum elnöke, Erdey Kvasznay Éva ötletéből – tájékoztatta a résztvevőket Hollné Farkas Enikő, a kiállítás egyik rendezője. Beszédében hangsúlyozta: a kiállítással a legfontosabb célunk, hogy erősítsük a művészekben a lokálpatrióta szemléletmódot, érzelmileg is támogassuk kötődésüket, kapcsolatukat a térség kulturális életéhez, szűkebb pátriárkájukhoz.

A megjelent vendégeket Tóth Endre intézményvezető köszöntötte, aki „Hittel, szeretettel” előszavával ajánlotta a nagyközönség figyelmébe a biennále alkalmából megjelent alkotóművészek bemutatkozását tartalmazó színes kiadványt.

Szakmai megnyitó beszédében dr. Prokopp Mária művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia művészetelméleti díjazottja örömét fejezte ki a tekintetben, hogy Csepelen a képzőművészet minden műfaja jelen van. A művészek bennük élő víziót teszik láthatóvá munkáikban, az alkotás örömét, a természet szépségeit, a színek és formák egybekapcsolódását, a harmóniát, a szépet s a jót közvetítik – tette hozzá a művészettörténész.

A kiállításon a Kis-Csepel Táncegyüttes szólótáncosai somogyi üveges táncot és székelyföldi páros táncot mutattak be.

A tárlat megtekinthető december 9-ig  hétfőtől péntekig 9-19 óráig, szombaton 9-13 óráig.

AZS

Fotó: Tóth Beáta

biennalebiennale3biennale4biennale6biennale7

Utoljára frissítve: 2015. november 07. szombat, 08:56