Csepel 300 éve egy előadásban Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. november 07. szombat, 13:54

300aKülönleges előadást tartott Vezér Endre amatőr helytörténész kerületünk múltjáról a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Karácsony Sándor utcai fiókkönyvtárában november 6-án. Az est folyamán az érdeklődők betekinthettek a helytörténész hatalmas gyűjteményébe, amely a különféle írásos emlékek mellett számtalan régi fényképet is tartalmaz Csepelről.

Az est első felében a 18. századi összeírások alapján kerületünk legrégebbi családjai nyomába eredt az előadó. Vezér Endre maga is az egyik ilyen család, a Versitz-família leszármazottja – már az 1720-as és az 1728-as úrbéri összeírásokban is találkozni lehet az ősei nevével. Kiderült az is, hogy az 1838-as nagy árvíz után alakult ki a mai Csepel utcaszerkezete, ahol a Templom tér, azaz a Szent Imre tér autóbusz-állomás nélküli része volt a település közepe.

Az előadás második felében Vezér Endre a gyűjteményében található fényképekből és térképekből vetített az érdeklődőknek. Egy 1941-es térképről például az derült ki, hogy Csepelre egy átvezető utat terveztek Budáról Pestre a városközponton keresztül – a terv végül a háború miatt nem valósult meg. Régebbi térképeken az látszott, hogy a nagy árvíz előtt Csepel a Nagy-Duna partján Budafokkal szemben feküdt, és csak az 1838-as újratelepítés után került mai helyére.

A bemutatott fényképek Csepel régi épített környezetét és a benne élő emberek mindennapjait mutatták be széleskörűen. Számtalan fotó a gyárról, üzletekről, a Templom tér, azaz a mai Szent Imre tér háború előtti arculatáról, vidám emberekről, dolgozó munkásokról – ez nagyrészt Vezér Béla, Vezér Endre apjának hagyatéka, amely akár egy csepeli képeskönyvet is meg tudna tölteni.

MN

300300b300c

Utoljára frissítve: 2015. november 07. szombat, 14:01