Márton-napi mulatságok a Radnótinál Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. november 09. hétfő, 08:06

liba4Több százan vettek részt a negyedik alkalommal megrendezett Márton-napi vigasságok programjain, amelyeket a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtt tartottak meg november 8-án. A kellemes őszi időjárás is hozzájárult ahhoz, hogy sok-sok család, rengeteg gyerek volt kíváncsi a különféle műsorokra, színpadi produkciókra, látványos bemutatókra és játékos versenyekre. Az eseménysorozatot a Csepeli Városkép Kft. munkatársai szervezték.

GALÉRIA

Az volt a feltevés, hogy a legizgalmasabb műsor a szokásos párnacsata lesz, amelybe gyerekek serege szokott bekapcsolódni; a játékos küzdelem azonban már korábban elkezdődött. Ez pedig az avarcsata volt, amely spontán módon alakult ki közvetlenül a párnacsata előtt. A fákról lehullott vastag levéltakaró szolgáltatta az alapot arra, hogy a kicsik egymásra szórják a lombot, közben pedig hancúrozzanak benne a földön. A párnacsata erre jött ráadásként, amikor egymást püfölhették a gyerekek. Percekig záporoztak az ütlegek, amelyek persze ugyanolyan ártalmatlanok voltak, mint a falevelek egymásra hányása.

A négyéves Fancsali Viktória nagypapájával, Fancsali Ferenccel látogatta végig a különféle programok helyszíneit, és mindennel nagyon meg volt elégedve. „Szeretem a nyulakat, magam etettem meg őket. Utána kiszíneztem ezt az állatos rajzot, nézzétek meg!” – mutatta a produktumát.

A hároméves Böhm Zorka édesanyjával, Diligens Klaudiával érkezett a párnacsata helyszínére, aki ezt mondta: „Tavaly is jól éreztük itt magunkat. Megnéztük a Lúdas Matyi előadását, aztán az állatokat látogattuk meg. A kislányom otthon is szereti az állatokat, van két kutyánk, de a birka különösen tetszett neki.”

Az ötéves Szabó Illés édesanyjával, édesapjával és egyik nővérével érkezett. Szabóné Hujber Éva édesanya mesélte, hogy a legidősebb lánya már 18 esztendős, ő távol maradt. Egyébként minden évben részt vesznek a Márton-napi mulatságokon, mert a gyerekek élvezik a játékokat, és érdemes a szabadban eltölteni az időt. Leginkább az állatsimogatás, a különféle színpadi előadások és az avarcsata tetszett.    

Az egész napos műsorsorozat a szokásos libafuttató versennyel kezdődött, majd a Pódium Színház bemutatta Lúdas Matyi előadását. Ezt követően az Operett Voices Társulat adta elő a Márton-napi zenés kavalkádját. Délben a Csepeli Mosolygó Dalkör műsorát, aztán a SZÖSZ Társulat nosztalgia kabaréját nézhették meg a nézők. Sok izgalommal járt a lúdgége-tésztakészítő verseny, amelynek döntőjében öt kislány mérte össze tudását, hogy ki tud szebb lúdgégét kigyúrni hagyományos tésztából. A zsűri elmélyült tanakodás után hirdetett eredményt, de végül mindenki győztes lett és jutalmat kapott. A Gázsa Zenekar népzenei koncertet adott, a Kis-Csepel Táncegyüttes kanásztáncokat járt. Fellépett a Motiva Zenekar, valamint a Csepeli Német Nemzetiségi Táncegyüttes, amelynek műsorát Kaltenecker Gábor kísért tangóharmonikán.

Közben Márton-napi állatságok és kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket. A következő állatokat lehetett megsimogatni, esetleg etetni is: csirke, nyúl, lúd, bárány, kecske, galamb és papagáj.

Már sötétedett, amikor a befőttes üvegekbe helyezett mécsesekkel rendezték meg a lampionos felvonulást, amely egy régi népi hagyományt idézett fel. 

cs. a.

fotó: Benkő-Molnár Fanni, Tóth Beáta

liba2liba3

Utoljára frissítve: 2015. november 10. kedd, 12:27