III. Továbbtanulási Börze a Nagy Imre ÁMK-ban Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. november 13. péntek, 10:01

bkAz előző évek hagyományait folytatva immáron harmadik alkalommal nyújt segítséget a Nagy Imre ÁMK november 12-én kezdődött Továbbtanulási Börzéjével a csepeli általános iskolák 7. és 8. osztályos diákjainak. A kétnapos rendezvényre, mely ma délután ér véget, a szülőket is várják. Idén 16 csepeli és közeli kerületek középiskolái, valamint három tanácsadó képviselői adnak tájékoztatást a pályaválasztásban a fiataloknak.

 

A közművelődés először 2013-ban szervezte meg a börzét, amelyre már több mint ötszáz általános iskolás ellátogatott. „Fontos, egész életükre kiható döntés előtt állnak a diákok, amikor középiskolát választanak” – hangsúlyozta köszöntőjében az eseménynek otthont adó intézmény házigazdája, Tóth Endre intézményvezető.

Az önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester megnyitó beszédében – Borbély Lénárd polgármester üdvözletét átadva – arra buzdította a csepeli tanulókat, hogy alaposan nézzenek körbe és bátran érdeklődjenek a teljes kerületi középiskola szakképzési lehetőségeit felvonultatók standjánál, valamint hívják el szüleiket is pályaválasztásuk olyan meghatározó döntéséhez, amelyben a választott szakma később sikert hozhat életükben.

A megnyitó eseményen a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola mazsorettjei és a Jedlik Ányos Gimnázium diákjai adtak műsort.

A börze résztvevői első kézből, az intézmények képviselőitől szerezhetnek információt, hogy mit és hol tanuljanak. Számukra a standok széles palettájának kínálata (vendéglátás, egészségügy, zene, művészet, műszaki terület, közgazdaság, marketing, kereskedelem, humán- és nyelvi képzések) nyújt segítséget. Egyes intézmények diákjai a választandó szakmák (pl. szakács, cukrász, ápoló) helyszíni bemutatásával tették vonzóvá iskolájukat.

A megkérdezett fiatalok körében még mindig a továbbtanulási kategória élén a marketing, a gazdasági szféra és az informatika területe áll. Sokan szüleik példáit követik, útmutatásukra támaszkodnak, de iránytű a kiskamaszoknak a pedagógusok terelgetése is.

A 2015/2016-os tanévben a közoktatásban közzétett hiányszakmák listájáról Pest megyében például az asztalos, elektronikai műszerész, gépi forgácsoló, húsipari termékgyártó, ipari gépész, kőműves és hidegburkoló, női szabó, pék, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő, víz-, csatorna- és közmű- rendszerszerelő foglalkozással lehet a leggyorsabban állást találni.

Antal Zsuzsa

Fotó: Benkő-Molnár Fanni

Kiállítók:
Könyvtárban:
- BGSzC Harsányi János Közgazdasági Szakközépiskola
- Teleki Blanka Közgazdasági Szakközépiskola
- Családsegítő Közösségi Ház
- Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály
- Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat, Továbbtanulási, Pályaválasztási Tanácsadó

Galériában:
- Egressy Béni Református Zeneművészeti Középiskola
- Szamos Mátyás Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola

Színházteremben:
- Csete Balázs Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola
- Jedlik Ányos Gimnázium
- Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola
- Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola
- Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola
- Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola

Kisteremben:
- BMSZC Puskás Tivadar Távközlési Technikum
- Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Gimnázium
- Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola

12-es teremben:

- Adu Vállalkozói Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium
- Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
- Soós István Borászati Szakképző Iskola

Utoljára frissítve: 2015. november 13. péntek, 10:41