Közös versmondás a Magyar Nyelv Napján

Kategória: Közélet 2015. november 13. péntek, 13:06

TBE 4142Pontban 9 óra tíz perckor közös versmondással ünnepelték a Magyar Nyelv Napját az óvodások határon innen és túl november 13-án. Budapesten, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága termében a rákosmenti, terézvárosi, erzsébetvárosi, budafoki és Csepelről, a Gyermekláncfű Óvoda apróságai szavalták Tamkó Sirató Károly: Csigabiga; Kiss Dénes: Labdajáték; Bella István: Mondóka; Fecske Csaba: Tündér és Darázs Endre: Csupa sár című költeményét. Az esemény díszvendége Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet elnöke és Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója volt, a kerületi önkormányzatot Ábel Attila alpolgármester képviselte.

 

A magyar nyelv napján a kárpát-medencei óvodásokat Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes köszöntötte, aki kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a tömb- és szórványmagyar területeken minél több gyermek elsajátítsa a magyar nyelvet. 

Pánczél Károly (Fidesz), a bizottság elnöke a magyar nyelv összetartó erejére hívta fel a figyelmet, amely világszerte 14 millió embert kapcsol össze.

A rendezvény keretében közel tízezer magyar óvodás szavalta el ugyanazokat a verseket, a bizottsági ülésteremből a kézdivásárhelyi óvodásokat kapcsolták.

Csepel testvérvárosában, Nagyszalontán mintegy száz gyermek csatlakozott a közös verseléshez, Székelyudvarhelyről több mint nyolcszáz ovis ünnepelte szavalással a magyar nyelv napját – tájékoztatta oldalunkat Hanczár János beszédtanár, a 2012-ben indított kezdeményezés ötletgazdája.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a Magyar Nyelv Napjává, mivel 1844-ben ezen a napon fogadta el a pozsonyi országgyűlés azt a törvénycikkelyt, ami államnyelvnek mondta ki a magyar nyelvet.

AZS

Fotó: Tóth Beáta