75 éves a Csepel-Királyerdői Református Egyházközség Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. november 15. vasárnap, 16:18

75cFennállásának 75. évfordulója alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak a királyerdői református templomban november 15-én. A jeles jubileumra elkészült a gyülekezet új zászlaja.

Az egyházközségben 2007 óta szolgálatot végző Temesvári Imre lelkipásztor igehirdetésében a 75 év jelentőségét hangsúlyozta egy gyülekezet életében s olyan emberi események vonatkozásában, mint például a ritkán megélt házassági évforduló vagy a felsőoktatásban a gránit diploma elérése.

Prédikációjában kiemelte: „Az egyház minden korban Isten úton járó népe, akik mindig harcok között élnek. Gyülekezetünk története harcok között, háborús időkben kezdődött. Csepel megszállása alatt majdnem semmivé lett, aztán megélt forradalmat, megtorlást, megélt lelki, ideológiai harcoknak az évtizedeit, tiltást, tűrést. Megéltünk megannyi harcot belülről is, belső békétlenséget, feszültséget, nézeteltérést, amik mindig veszélyesebbek, mint a külső harc, külső támadás. Az ezredfordulóra gyülekezetünk majdnem elfogyatkozott, a megszűnés veszélye fenyegette, amikor kívül békesség volt, de mégis a mindenható Isten kezébe tartotta közösségünket”- hirdette a lelkész.

Az istentiszteleten a Királyerdői Református Színpad tagjai műsorukban egyházi énekekkel, versekkel, imádságokkal és rövid fohászokkal tették emlékezetessé a jubileumi ünnepséget.

Az esemény végén köszöntötte Temesvári Imre a megjelent vendégek között Szuhai Erika önkormányzati képviselőt, a Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság elnökét, Noé László önkormányzati képviselőt, idősügyi tanácsnokot, Kertész Péter főesperest, plébánost és Hantos Jenő nyugdíjas lelkipásztort.

Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke levélben küldte el üdvözletét, Németh Szilárd országgyűlési képviselő telefonon és szóban fejezte ki jókívánságait a jeles évforduló alkalmával.

A királyerdői egyházközség 2009-ben kapta meg az akkori önkormányzattól – az egykor fogadóként, könyvtárként, lazarista rendházként és idősek otthonaként is üzemelő -, 1930-as években épült Schmidt-villát a felújítás és fenntartás fejében 99 évre. Az épületet id. Szakál Ferenc, ifj. Szakál Ferenc és Csorba Réka tervei alapján átalakították, a mostani templomot 2011-ben szentelték fel.

Antal Zsuzsa

Fotó: Tóth Beáta

7575b75d75f

Utoljára frissítve: 2015. november 15. vasárnap, 16:25