A KORMÁNY MEGERŐSÍTETTE HAZÁNK VÉDELMÉT - KATONAI RENDÉSZEK IS JÁRŐRÖZNEK BUDAPEST KÖZTERÜLETEIN Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. november 16. hétfő, 10:16

katrend1nNincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországot konkrét terrorfenyegetettség érné, a párizsi merényletek miatt azonban a kormány Magyarország védelmének megerősítéséről döntött. A biztonságot szolgáló intézkedésekre közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon és a repülőtéren egyaránt számítani lehet.

A miniszterelnök vezetésével szombaton összeült a kormány nemzetbiztonsági kabinetje és megerősített biztonsági intézkedések bevezetéséről döntött. A rendvédelmi lépéseket bejelentő Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztonságot szolgáló intézkedésekre közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon és a repülőtéren egyaránt számítani lehet majd.
A köztelevízió M1-es csatornájának nyilatkozva Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője közölte: ma is ugyanaz az álláspontja a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a terrorfenyegetettségről. A TEK irányítója szerint Magyarországon közvetlen terrorveszély nem volt és nincsen, közvetett európai fenyegetettség viszont igen. Ezért indokolt volt a kerítés megépítése.
A Magyar Honvédség megerősítette objektumainak védelmét, valamint rendészszolgálatával fokozta jelenlétét az ország különböző pontjain. Az intézkedés alapján a laktanyák és egyéb honvédségi objektumok környékén fegyveres járőrszolgálatot látnak el a katonák, és szigorították az objektumokba történő belépést is. Ugyancsak megerősítették a déli határ mentén feladatot ellátó katonák elhelyezési körleteinek védelmét, valamint szigorították a missziós feladatokban részt vevő katonákra vonatkozó biztonsági előírásokat. A magyar emberek biztonságának növelése érdekében a Magyar Honvédség megerősített, fegyveres rendészjárőrei Budapest kiemelt pontjain, fő közlekedési csomópontjain, tömegeket vonzó helyszínein is megjelennek. A honvédségi objektumok védelmére kirendelt katonák, valamint a gyalogos és gépjárműves katonai rendészek a fegyverhasználat általános szabályai mellett látják el szolgálatukat. A szokásos pisztoly és kényszerítő eszközök mellett gépkarabéllyal járőröznek gyalogosan és gépjárművel egyaránt.
Természetesen fokozta a készültségét a rendőrség is. Szombaton felállt és megkezdte működését az operatív törzs Papp Károly országos rendőrfőkapitány intézkedése nyomán. A párizsi terrortámadásokra tekintettel a rendőrség az ország egész területén megnövelte a B készenléti fokozat biztonsági intézkedéseit Pintér Sándor belügyminiszter utasítására – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség megnövelte a főbb vasúti és autóbusz-pályaudvarok, a nemzetközi személyszállító vonatok mellett a nemzetközi repterek utasforgalmi és üzemi területeinek őrzését, valamint visszatérően ellenőrzi a főbb közlekedési csomópontokat és a jelentősebb forgalmat lebonyolító szállodákat. Ezek mellett a rendőrség folyamatosan értékeli és elemzi a beérkező információkat, felülvizsgálják a diplomáciai objektumok fenyegetettségét, fokozott idegenrendészeti és határrendészeti intézkedéseket rendelnek el, szigorítják a határok ellenőrzését. Mivel aluljárókban, nagyobb forgalmú nyilvános helyeken is fokozott közterületi jelenlétet biztosít a rendőrség, a tegnapi Magyarország–Norvégia Európa-bajnoki labdarúgó pótselejtező mérkőzés biztosítási tervét is felülvizsgálták. A fokozott közterületi jelentéttel biztosították a szurkolók érkezési és távozási útvonalát, valamint tűzszerészek vizsgálták át a meccs helyszínéül szolgáló Groupama Aréna területét, és annak környékét folyamatos tűzszerész járőrszolgálattal biztosították. A mérkőzés előtti beléptetéskor a szurkolókat alaposabban átvizsgálták.
A válogatott futballmérkőzésen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz – erősítette meg Hajdú János tegnap a köztelevízióban. Ez azonban az általános fokozott rendőri készültségen kívül nem jelent többletfeladatokat.

NAPONTA EGYSZER JELENTENEK

A párizsi terrortámadások miatt bevezetett, úgynevezett B szintű biztonsági intézkedések emelt szintű rendszerének legfontosabb elemei, hogy a közterületeken és a kiemelt létesítmények – így a repülőterek és az erőművek – környékén jóval több rendőr teljesít szolgálatot, szigorítják a határok ellenőrzését, a büntetés-végrehajtási intézményekben az elítéltek felügyeletét. A hatóságok visszatérően ellenőrzik a főbb közlekedési csomópontokat, a jelentősebb forgalmú szállodákat, és felülvizsgálják a diplomáciai objektumok fenyegetettségét. A B fokozat elrendelésének része, hogy az érintett szerveknek 12 órán belül, majd naponta 22 óráig jelentést kell tenniük a Belügyminisztérium ügyeletének a feladatok végrehajtásáról.
Magyarországon a terrorfenyegetettség szerint négy fokozatot különböztetnek meg. Ezek közül a legenyhébb az A, majd a B, illetve a C következik, a legmagasabb pedig a D szintű védelmi intézkedés, amelyeket a belügyminiszter rendelhet el.
A fokozat: Akkor rendelhető el, ha az unió vagy a NATO bármely tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében fennáll a terrorcselekmény elkövetésének veszélye.
B fokozat: Elrendeléséről a miniszter akkor dönthet, ha az EU vagy a NATO tagállamaiban, illetve a szomszédos országok valamelyikében terrorcselekményt követnek el, és annak hatása hazánkra nézve kiszámíthatatlan, ám magasabb fokozat bevezetése még nem indokolt.
C fokozat: Akkor lehet elrendelni, ha a rendvédelmi szervekhez érkező információk a fenyegetettség növekedésére, az ország konkrét veszélyeztetettségére utalnak.
D fokozat: Bevezetéséről a miniszter akkor rendelkezhet, ha terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló információk állnak rendelkezésre, vagy az ország területén súlyos következményekkel járó merényletet követnek el. Ezt az intézkedést addig kell fenntartani, amíg a fenyegetettség fennáll vagy el nem fogják az elkövetőket.
A C és a D fokozat esetében az érintett szerveknek hat-, illetve háromóránként kell jelenteniük. Be kell számolniuk a lakosságtól származó, akár ellenőrizetlen információkról, továbbá a tartalék eszközökről és erőkről is. Ilyen szintű fenyegetettség esetén a belügyminiszter folyamatosan összefoglaló, értékelő jelentést kap, amely tartalmazza az összes eseményt és intézkedést.

Magyar Idők

Utoljára frissítve: 2015. november 16. hétfő, 10:19