Megújuló járdák, különleges programok gyermekeknek – ülésezett a képviselő-testület

Kategória: Közélet 2015. november 18. szerda, 13:07

hivatalA csepeli városatyák döntésének köszönhetően újabb LED-es lámpasorral gazdagodhat a csepeli Kis-Duna part. Az 54 kilométeres csatornafejlesztés óta egymás után kapnak aszfaltburkolatot a csepeli földutak, de most járdafelújításokról is döntött a testület. A gyermekek pedig ezen túl az ingyenes vagy kedvezményes közétkeztetés, fürdőzés mellett cirkuszba is olcsóbban mehetnek.

Az október 29-ei képviselő-testületi ülésen Borbély Lénárd polgármester napirend előtt köszöntötte a 70 éves röplabdázó legendát, Buzek Lászlót a születésnapja alkalmából, és gratulált Galgócz Deák Antal kerületi tűzoltó parancsnok, tűzoltó alezredes tanácsosi kinevezéséhez. A csepeli parancsnok október 23-án, Pintér Sándor belügyminisztertől vehette át a kitüntető címmel járó oklevelet.

 

Tovább fejlesztik Csepel kincsét

 

Kerületünk legértékesebb természeti kincsét, a Kis-Duna partot és környékét több évtizedes lassú lepusztulás és egy parti telek kiárusítása után, 2010 óta fejleszti kiemelten az önkormányzat. A Daru domb környéki egykori hajléktalan-tanyák helyére mára BMX-pálya, fitnesz parkok épültek, de megújult a domb és a parti sétány jelentős része is, és a gyermekek hamarosan szintén új játékoknak örülhetnek. A fejlesztésekre szükség van, hiszen a csepeli családok szívesen járnak le ide: az elmúlt években a korábbi többszörösére növekedett a parti sétány és környékének kihasználtsága.

A képviselő-testület az október 25-i ülésén a közelmúltban kiépített LED-es lámpasor folytatásáról döntött. A lámpasor így már a hamarosan szintén megújuló „Dagi csárdáig” fog tartani. A közvilágítás - a partra levezető utakkal együtt - közel 2 kilométer hosszan épül ki a partvonalon. Az új szakasz tervezése és a szükséges engedélyek beszerzése jelenleg is zajlik. Fentieken kívül a Kis-Duna-öbölben egy, a díszkaputól a fahídig vezető háromszáz méter hosszú és két méter széles gyalogösvény is kialakításra kerül. A sétány és a gyalogos ösvény összesen közel négy kilométeren újul meg a döntés alapján.

 

Különleges élmények a gyermekeknek

 

A legtöbb ember idős korában is vissza tudja idézni azokat a pillanatokat, amikor életében először vitték cirkuszba. Ez aligha meglepő. A cirkusz ugyanis a maga látványosságával a zenei kultúrától a mozgáskultúrán keresztül az állatokkal való találkozásig és a különböző trükkökig egy olyan különleges keverék, amely megigézi a gyermekeket.

A csepeli önkormányzat az elmúlt években a közétkeztetésen és a szociális juttatásokon keresztül sokat tett a gyermekszegénység ellen. Miután a Csepeli Strandra kedvezménnyel, az előre meghirdetett nyári időpontokban pedig ingyenesen is bemehetnek a gyerekek, most az önkormányzat egy újabb kedvezményt vezetett be. Ezúttal arra, hogy olcsóbban juthassanak el a cirkuszba a legkisebb csepeli polgárok.

A képviselő-testület ezért fogadta el azt javaslatot, mely szerint a csepeli családok 2016. január 1-jétől kedvezményes áron (66%-os kedvezménnyel) látogathatják a Fővárosi Nagycirkusz színvonalas előadásait. A 3 alkalmas bérlet így gyermekeknek 2754, felnőtteknek 3978, míg nyugdíjasoknak 2958 forintba fog kerülni.

A javaslatot az MSZP jelen lévő képviselői nem támogatták, Horváth Gyula DK-s politikus pedig tiltakozásul kivonult az ülésről. A politikus később a kedvezményt pénzkidobásnak és herdálásnak nevezte. Horváth korábban az uszodát, a csepeli mentőkocsi fejlesztését, a rendőrjárőrök számának növelését és a Szent Imre téri játszótér megépítését is élesen bírálta.

 

 

Uniós fejlesztési forrásokra pályázunk

 

Az elmúlt években több milliárd forint uniós forrást tudott a fővárosi és a kerületi önkormányzat csepeli fejlesztésekre költeni, így érthető, hogy a kerület fontosnak tarja a további pályázatokat. A testület ennek reményében támogatja a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft-t. A Duna Transznacionális Programhoz csatlakozva az Európai Unió 85%-os támogatást biztosít a résztvevők számára.

A Csepel történelmében egyedülálló, 2013-ban mindössze 10 hónap alatt elvégzett 54 kilométeres szennyvíz-csatornázás után lehetővé vált a kerület földútjainak aszfaltozása és csapadékvíz-elvezetése. A feladat hatalmas kihívást jelent egy ekkora önkormányzatnak, hiszen ez a hosszúság nagyobb, mint a Szolnok-Budapest távolság fele. Miközben folyamatosan zajlik az új utak építése és csapadékvíz-elvezető csatornázása, a járdák állapota, lepusztultsága sok helyen nem tűr több halasztást. A képviselő-testület most 20 millió forintot szavazott meg járdafelújításokra.

 

Csepel Örökség-díj Miss Józsefnek

 

Az idén 90. születésnapját ünneplő Miss Józsefnek Csepel Örökség díjat szavazott meg a csepeli képviselő-testület. A kitüntető címmel járó emlékérmet és az oklevelet Borbély Lénárd, Csepel polgármestere adta át az egykori pedagógus részére.

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2015. november 18. szerda, 13:15