Orbán Viktor: A bevándorlásban nincs európai megoldás, nemzetállami szinten kell lépni Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. november 20. péntek, 08:44

ovnov20A biztonságnak, a terrorveszély elhárításának elsőbbséget kell adni - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok érkeznek háborúban állunk, Európának a menekültpolitikáját ezért újra kell gondolnia. A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország egyelőre nem tartozik a terroristák célpontjai közé. Megismételte: a kvótarendszert meg kell hiúsítani, a bevándorlók között vannak terroristák, így ha bevezetnénk a kvótákat, az növelné a terrorveszélyt. Elmondta azt is: Magyarország egyelőre nincs közvetlen kitoloncolási veszélynek kitéve. A miniszterelnök a 180 percben beszélt a paksi bővítésről, az európai migránspolitikáról, valamint a Questor-ügyről is.

Háborúban állunk

Magyarországon annak idején sokan számon kérték a kerítést, most azonban a párizsi terrortámadások kapcsán bebizonyosodott, mi történhet nélküle - mondta a 180 percben a miniszterelnök. A migránsok egy része olyan országokból érkezik, ahol katonai akciókat hajtunk végre, azaz van ellenség, amely akár diverzáns csoportokat is dobhat át a hátországba - figyelmeztetett - figyelmeztetett Orbán Viktor. Ha pedig háborúba állunk, nem lehet ellenőrizetlenül beengedni, sőt beszállítani ilyen tömegeket - tette hozzá.

Európa destabilizálódhat

Ma már az is nyilvánvaló, van összefüggés a terrorizmus és a bevándorlás között, az európai vezetők egy része azonban ezt egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, ami politikai destabilizációt eredményezhet a kontinensen - hangsúlyozta a kormányfő. Az emberek látnivalóan nem hajlandók lenyelni ezt a képtelenséget, az igazmondást azonban pedig nem szabadna átengedni a radikálisoknak, ez ugyanis Európa radikalizálódását eredményezhetné - figyelmeztetett.

A szolgálatok jól dolgoztak

A titkosszolgálatokat, a biztonsági szerveket biztosan nem szabad számon kérni, mert mindenhol időben figyelmeztettek, ám ezt nem minden országban vették figyelembe - jelentette ki Orbán Viktor. Magyarországot nem veszélyezteti konkrét veszély, tette hozzá a miniszterelnök, aki folyamatosan kapott ugyanakkor információkat arról, mi várható Európa más országaiban - tette hozzá.

Újra kell gondolni Európa alapkérdéseit

Az elmúlt 6-7 évben számos olyan dolog történt, amelyek nyomán egyértelműen újra kell gondolni az európai politikát, és az alapkérdéseket is fel kell ismét tenni – hangsúlyozta a kormányfő. A schengeni szerződéshez biztosan hozzá kellene nyúlni, és új szabályokra is szükség van – tette hozzá Orbán Viktor, aki bízik abban, hogy ez sikerülhet is.

A kvótarendszert el kell lehetetleníteni

A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy a schengeni megállapodásban rögzítetteteket Magyarország betartotta, Görögország azonban nyíltan nem, következmény azonban nincs, ennek pedig mi isszuk meg a levét. Kvótaügyben egyelőre nem állunk nyerésre, olyan konok kitartás van ugyanis a másik oldalon, hogy az ember nem is tudja ezt mire vélni. A kvótarendszer ugyanis szétterítheti a terrorizmust Európában, ez pedig a magyar emberek elemi biztonságérzetét sértheti.

Hot-spotok kellenek

A migránsokat vissza kell vinni oda, ahol beléptek az EU-ba, ez a pont pedig Görögország. A szerződés egyértelmű, van azonban egy olyan bírósági döntés, amely kimondja, hogy Görögország nem látja el megfelelően őket. Hot-spotokba kellene tehát vinni a migránsok egy részét, amíg nem rendeződik a helyzet azokban az országokban, ahonnan jöttek, a többieket, például a pakisztániakat, pedig egyszerűen haza kellene küldeni.

Nincs európai megoldás

A bevándorlásban nincs európai megoldás, nemzetállami szinten kell lépni, ehhez pedig segítséget adni, de elvenni tőlük ezt a lehetőséget, és azt az illúziót kelteni például, hogy a magyar rendőrök helyett más védi meg Magyarország határait. Tagállami megoldások kellenek, és ebből adódik majd össze egy európai megoldás.

Olcsó áram=Paks

Magyarországon az olcsó áram előfeltétele, hogy Paks működjön, egyébként az áram ára meredeken emelkedne – reagált Orbán Viktor arra a hírre, hogy az Európa Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az erőműbővítés ügyében. Olyan technológiákat alkalmaznánk, amellyel sok nagy cég rendelkezik, ahol hús van, ott légy is van – tette hozzá a miniszterelnök.

Rágjuk a Questor-ítéletet

A Questor-ügy kapcsán született alkotmánybírósági döntésről a miniszterelnök azt mondta, egyelőre jogászok hada dolgozik azon, hogy az ítéletet lefordítsa, és elkészítse a pontos elszámolást.

 

Híradó.hu

Utoljára frissítve: 2015. november 20. péntek, 09:18