A KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSI KVÓTA VESZÉLYE TOVÁBBRA IS FENNÁLL Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. november 30. hétfő, 18:33

1448888875 26A Juncker-képlet él, Brüsszel továbbra is erőlteti az eddig beérkezett bevándorlók kötelező szétosztását és a kényszerbetelepítést az unión belül – hívta fel a figyelmet Rogán Antal napirend előtti felszólalásában.

A hétvégén Brüsszelben sor került az unió vezetőinek, illetve a tagállamok kormány- és államfőinek, valamint Törökország vezetőinek csúcstalálkozójára.

Rogán Antal felidézte, a csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor találkozott a magyar parlamenti pártok frakcióvezetőivel, és sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP nem képviseltette magát a kongresszusuk miatt.

"A VISEGRÁDI NÉGYEK MAGYARORSZÁGGAL EGYÜTT INTENZÍVEN LOBBIZTAK AZÉRT, HOGY NE SZÜLESSEN DÖNTÉS ÚJABB KÉNYSZERBETELEPÍTÉSRŐL."

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter emlékeztetett, a magyar miniszterelnök világossá tette, hogy a tervezet mely pontjait tudja hazánk támogatni, melyeket nem.

Elmondta, a magyar célkitűzéssel találkozik az az elképzelés, hogy az unió pénzügyileg támogassa Törökországot az ottani menekülttáborokban levők ellátásában. Ezért Magyarország is támogatja a 3 milliárd eurós uniós segítségnyújtást, melyből Magyarországra 18 millió euró hárul a következő két évben – fűzte hozzá.

Rogán Antal kiemelte azt is, hazánk támogatja az unió és Törökország kapcsolatának a szorosabbá fűzését, hiszen a törökök Magyarország számára az elmúlt években is fontos partnerek voltak. 

A tárcavezető szerint azonban felsejlett egy komoly veszély is; a kötelező betelepítési kvóta kiegészítése egy új, a Törökországból betelepítésre kerülők szétosztásának a bevezetésével.

"A KORMÁNY TOVÁBBRA IS FOLYTATJA A KVÓTA ELLENI KÜZDELMET, DECEMBER 14-ÉIG MEGTÁMADJA A KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSI KVÓTÁT AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGÁN, MERT ERRE KÖTELEZI A NEMZETI KONZULTÁCIÓ EREDMÉNYE, A MAGYAR EMBEREK KVÓTÁT ELUTASÍTÓ VÉLEMÉNYE ÉS AZ ORSZÁGGYŰLÉS DÖNTÉSE."

Rogán Antal közölte, a visegrádi négyek Magyarországgal együtt intenzíven lobbiztak azért, hogy ne szülessen döntés újabb kényszerbetelepítésről, melyet sikerült is elérni.

Az egyezmény szövegét sikerült úgy alakítani, hogy belekerült egy olyan mondat, mely világosan rögzíti, hogy a megállapodásnak nem része, hogy a Törökországból áthozott migránsokat kötelező erővel szét lehet osztani az uniós országok között, így természetesen Magyarországra sem lehet küldeni őket – tette hozzá.

A tárcavezető ezt komoly eredménynek tartja, de felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak a török kvótára vonatkozik, az unióba eddig beérkezett bevándorlókra és az illegálisan továbbra is beáramlókra nem.

A kötelező betelepítési kvóta veszélye továbbra is fennáll, a Junker-képlet él, Brüsszel továbbra is erőlteti az eddig beérkezett bevándorlók kötelező szétosztását és a kényszerbetelepítést az unión belül – szögezte le.

Rogán Antal közölte, több mint 1 millió ember áramlott be a határokon keresztül az idén Európába, és ha alkalmazzák a Juncker-képletet, akkor ez hazánk számára 15 ezer embert, plusz a családtagjait jelenti. Hozzátette, a bevándorlók ellenőrizetlen beáramlása viszont folytatódik, mert a határok védelméről továbbra sincs megállapodás.

Rogán Antal leszögezte, a kormány továbbra is folytatja a kvóta elleni küzdelmet, december 14-éig megtámadja a kötelező betelepítési kvótát az Európai Unió Bíróságán, mert erre kötelezi a nemzeti konzultáció eredménye, a magyar emberek kvótát elutasító véleménye és az Országgyűlés döntése.

1448888875 29"VAN ÉRTELME A MAGYAR ÁLLÁSPONT KÉPVISELETÉNEK, A SZÖVETSÉGÉPÍTÉSNEK, ÉS AZ ALÁÍRÁSOK TOVÁBBI GYŰJTÉSÉNEK."

Németh Zsolt reagálásában elmondta, az illegális migráció csökkentésének fontos lehetősége rejlik a megállapodásban, ha Törökország betartja az általa vállalt feltételeket.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese aláhúzta, továbbra is komoly hangsúlyt kell fektetni az uniós külső határok védelmére, mert felettébb bizonytalan, hogy Törökország képes lesz-e lezárni határait.

A politikus szerint a 3 milliárd euróból a Magyarországra háruló 18 millió euró összhangban van hazánk teherbíró képességével.

Németh Zsolt az új betelepítési kvóta elmaradásával kapcsolatban aláhúzta, van értelme a magyar álláspont képviseletének, a szövetségépítésnek, és az aláírások további gyűjtésének. Van remény arra, hogy a kvóta kérdésében sikerül a magyar álláspontot uniós állásponttá tenni - tette hozzá.

(fidesz.hu)

Utoljára frissítve: 2015. november 30. hétfő, 18:38