Orbán: van némi puskapor a levegőben

Kategória: Közélet 2015. december 04. péntek, 09:31

ov1204

Meg kell védeni az Európai Unión belüli szabad mozgás jogát, a visegrádi négyek ezért fogtak össze - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor a 180 percben elmondta: a Schengen barátai nevű csoporthoz várják mindazon tagállamok csatlakozását, amelyek szintén elutasítják, hogy a mostaninál kevesebb országra korlátozzák a schengeni övezetet. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői tegnapi prágai találkozójukon egyetértettek abban, hogy a mini Schengen létrehozása helyett a külső határok védelmére kell összpontosítani.

Van némi puskapor a levegőben, néhány ország ugyanis azt a tanulságot vonta le a menekültválságból, hogy a szabad mozgást szűkíteni kell, ezek le akarják választani magukról a közép-kelet európai államokat, ami magyar szempontból teljesen elfogadhatatlan, hiszen mi voltunk például az egyetlenek, akik megvédtük Schengen külső határát - jelentette ki a 180 percben a miniszterelnök. Sajnos azonban, rendre előbukkan az EU-ban az a gondolat, hogy ha baj van, akkor kevesebb tagállammal jobban mennének a dolgok, ezért is alakították meg csütörtökön Prágában a V4-ek (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) a "Schengen barátai" kört, hogy szervezetten léphessenek fel a saját mozgási szabadságuk megvédése érdekében. 

Nem kellenek a kvóták

Az Európai Bíróság egy független testület, de egy más, nemzetek fölötti szempontból nézi a világot, Magyarország azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a kvótáról született döntést hatályon kívül helyezzék - hangsúlyozta a Kossuth Rádió reggeli adásában a miniszterelnök. Senki nem mondhatja meg a magyaroknak, kikkel akarjanak együtt élni, nem lehet olyan hatalma Brüsszelnek, hogy olyanokat telepítsen ide, akiket nem szeretnénk - jelentette ki Orbán Viktor. Hogy aztán mi, magyarok jól döntünk-e, majd az idő megmutatja - mondta, hozzátéve: mindenkit oda kell visszavinni, ahonnan eljött. A helyzet egyébként meglehetősen bonyolult, nagyon nehéz kiigazodni a hírek közt, a kormánynak pedig az a dolga, hogy segítsen az embereknek téjékozódni, ezt szolgálja a kvótával kapcsolatosa kampány - tette hozzá. 

Nem szabad koldulni

A hétvégi EU-török tárgyalásról a kormányfő azt mondta, nem vásárolhatunk magunknak biztonságot, meg kell mutassuk, hogy saját erőből is képesek vagyunk megvédeni magunkat, egyébként kiszolgáltatottal vagyunk. Ezért a magyar javaslat, hogy először bizonyítsuk be: képesek vagyunk megvédeni önállóan a határokat. Nem igaz ugyanis - hangsúlyozta a miniszterelnök -, hogy az újabb kori népvándorlással szemben Európa ne tudná megvédeni magát, csak akarat kellene. Akarat helyett azonban az EU Törökországgal alkudozik, ennek azonban biztosan nem lehet az a végeredménye, hogy újabb migránsok jöjjenek Európába, akiket aztán szétosztanak a kontinensen. 

Híradó.hu

Utoljára frissítve: 2015. december 04. péntek, 09:34