Csepel kiürítésének megakadályozására emlékeztek Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. december 04. péntek, 11:27

dec4Csepel 1944. december 4-6-i tervezett kiürítésének megakadályozására emlékeztek a kerületi városháza homlokzatán elhelyezett emléktábla előtt, majd később a Csepeli Temetőben az egykori főjegyző, dr. Koncz János sírjánál is.

A csepeli polgárok iránti tisztelet jeléül az 1994-ben állíttatott táblánál koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, dr. Szeles Gábor jegyző, a Magyar Országgyűlés képviseletében Németh Szilárd és Kontur Pál országgyűlési képviselő, valamint a helyi Fidesz-KDNP és az MSZP csepeli frakciójának tagjai. A Jobbik, a DK, az Együtt, az LMP és a PM nem koszorúzott.

71 évvel ezelőtt Csepel lakói történelmi jelentőségű hősi helytállásukról tettek bizonyságot, amikor szembeszálltak a fasiszta erőszakkal és megtagadták a Kiürítési Kormánybiztosság felszólítását a község kiürítésére. 1944. december 4-én a Szent Imre térre kirendelt nyilasok képtelenek voltak megakadályozni és feloszlatni a mintegy ötezer fős tömeg megmozdulását: az emberek szidalmazták a németeket, a nyilasokat és a kiürítés ellen tüntettek.

A megmozdulás sikeres volt, a csepeliek bátor fellépésükkel megakadályozták a nyilasok parancsának teljesítését.

AZS

fotó: Tóth Beáta

dec1dec5dec6dec8dec9dec10dec11

Utoljára frissítve: 2015. december 04. péntek, 11:47