A Fogyatékosok Világnapja Csepelen Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. december 04. péntek, 13:54

vilagnapCsepel kiérdemelte a „Fogyatékosság-barát munkahely” címet – jelentette be Borbély Lénárd polgármester a Fogyatékosok Világnapja alkalmából a Radnóti Miklós Művelődési Házban megrendezett eseményen, melyre a kerületi autisták, értelmi fogyatékosok, vak- és gyengénlátók, siketek és nagyothallók, mozgássérültek, valamint a megváltozott munkaképességűek kaptak meghívást.

Az eseményen megjelent Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos,  dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő. A vendégeket Szuhai Erika, a csepeli önkormányzat szociális, egészségügyi és fogyatékosügyi bizottságának elnöke köszöntötte, és adta át Németh Szilárd üdvözletét, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen. 

Borbély Lénárd elmondta, akárcsak a kormány, a csepeli önkormányzat is kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élőkre. A kerületben a Csepeli Városgazda olyan műhelyet is működtet, ahol 48 megváltozott munkaképességű ember dolgozik. Csepel borát az általuk készített bortatókban adják ajándékba a vendégeknek jeles eseményeken. „Úgy tekintünk Önökre, mint lehetőség, akik munkájukkal, tehetségükkel hozzájárulnak a sikereinkhez. Ennek bizonyítéka az a szép, színvonalas műsor is, amelyet a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola kisdiákjai most bemutattak. Mindannyiunk számára pedig a legjobb hír, hogy Csepel kiérdemelte a „Fogyatékosság-barát Munkahely” címet” – mondta a polgármester.  

Nyitrai Imre helyettes államtitkár méltatta a csepelieket, akik tevékenységükkel kiérdemelték a „Fogyatékosság-barát munkahely” címre. Elmondta még, hogy a kormány szorgalmazta a jelnyelvi tolmács szolgálat fejlesztését, a foglalkoztatásban való részvétel támogatását, a köznevelés erősítését.

Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő jeltolmács segítségével köszöntötte a közönséget. „A kulcsszó most már a teljes befogadás” – mondta. 

Szuhai Erika megemlékezett arról a hagyományról, hogy világszerte december 3-án ünneplik a Fogyatékosok Világnapját. Külön-külön hosszan lehetne sorolni azokat a csepeli fogyatékkal élő személyeket, akik különféle területeken sikereket értek el. Zsoldos Irénke egy közülük, aki egy súlyos autóbaleset miatt kerekesszékbe kényszerült. Egy tehetségkutató versenyen grafika kategóriában második lett „Beszűrődés” című képével, egy másik pályázaton pedig első díjat nyert „Konstelláció” grafikájával.

Igazán színvonalas zenés-táncos műsort adtak elő a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskola kisdiákjai, akik Tóth Zoltán igazgató és László Irén tanár közreműködésével szórakoztatták a közönséget. Érdemes megemlíteni róluk, hogy a kerületi versenyen kiemelt aranyoklevelet szereztek. Szintén nagy taps fogadta a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola autista első osztályos csoportjának hat diákjának szavalatát. Felkészítő tanáruk Varga Erika volt.

A program végén Koós János és Dékány Sarolta ismert slágereket énekeltek.

cs. a.   

fotó: Tóth Beáta

vilagnap2vilagnap3vilagnap13vilagnap5vilagnap6vilagnap14vilagnap12vilagnap8

Utoljára frissítve: 2015. december 04. péntek, 14:02