Gyorshír: elítélték a csepeli MSZP elnökét Kiemelt

Kategória: Közélet 2015. december 08. kedd, 13:22

szjKét rendbeli hűtlen kezelés bűntette miatt elítélték kedden Szenteczky Jánost, a csepeli MSZP elnökét és frakcióvezetőjét. A vádlott a bíróság szerint a Csepeli Vagyonkezelő (Csevak) Zrt. vezérigazgatójaként követte el a bűncselekményeket. Szenteczky János ellen más bűncselekmények elkövetésének vádjával jelenleg még több büntetőeljárás folyik.

Az ítélet ellen a védelem fellebbezést jelentett be. Azt azonban a védőbeszéd során Szenteczky János ügyvédje is elismerte, hogy semmilyen politikai befolyásolást sem érzékeltek az ügy tárgyalása során, sőt a bíróság kifejezetten toleráns volt a vádlottal kapcsolatban. Szenteczky, aki a per során nem tett vallomást, az utolsó szó jogán csatlakozott ügyvédje kijelentéseihez.

 

Több éves házbérletek ingyen

Szenteczky János a bírósági indoklás szerint a Csepeli Ifjúmunkás Sportegyesület többszöri jelzése ellenére sem kötött bérleti szerződést két csepeli, az Erdősor utca 45. és 47. számok alatti ingatlanok használatára. A bérlők így 2007-től kezdve éveken keresztül nem fizettek bérleti díjat, így ingyen használták az ingatlanokat, pedig előtte is csak a szokásos bérleti összeg töredékét utalták át az önkormányzatnak. Az egyesület kiköltözésének idejére teljesen lepusztultak az épületek. 

A bizonyítás során egyértelművé vált, Szenteczky János tudott arról, hogy az önkormányzat tulajdonában álló bérleményért nem fizetnek, ezzel pedig a csepeli adófizetőket károsítják meg. Valamilyen oknál fogva - a védelem szerint pusztán figyelmetlenségből - a politikus mégis éveken keresztül szemet hunyt a törvénytelenség fölött. A bíróság kiemelte, hogy Szenteczky Jánosnak a Csevak vezérigazgatójaként az önkormányzat vagyonának védelme és gyarapítása lett volna a kötelessége, és a nyilvánvaló anyagi károkozás miatt hűtlen kezelést követett el. 

 


Vadászkalandból üzletkötés


A csepeli MSZP elnöke egy nagykátai vadászat alkalmával ismerkedett meg Cz. Györggyel. A vadászbarátot hamarosan bemutatták Tóth Mihály akkori MSZP-s polgármesternek, majd felkérték, hogy dolgozzon az önkormányzatnak, illetve a Csevaknak, melynek helyettes vezetője lett.

A vadásztárs azonban előbb külső vizsgálatot végzett egy olyan ügyben, melyben a Csevak is elvégzett már egy belső vizsgálatot. A szerződéskötésének és árajánlatának a „furcsa és nem életszerű” részeire azonban később fény derült. Furcsa volt ugyanis, hogy nem a megbízó Csevak osztotta ki a feladatokat Cz. Györgynek, hanem fordítva történt az üzletkötés: a megbízott mondta meg, hogy mivel bízzák meg – természetesen közpénzből. Ezen túl - mint kiderült - egy olyan ügy vizsgálatával készíttetett Szenteczky János külső vizsgálatot, amelyet a Csevak maga is elvégzett. Sőt, a belső vizsgálat anyagát még át is adták az ugyanazt a vizsgálatot elvégző külső cégnek. 

 

Az ítélet

Szenteczky Jánosnak az ítélet szerint az elkövetett bűncselekmények miatt büntetésül "300 napi tételt" kell fizetnie, amely 900.000 forint. Ezen túl a Csepeli Önkormányzatnak 1.143.420 forintot, a Csepeli Városgazda Zrt-nek pedig 768.000 forintot kell fizetnie kárpótlásul. Ezen túl a NAV felé 114.685 eljárási illetéket, a bíróságnak pedig 100 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie. Ez összesen 3.026.105 forint. 

Mivel a védelem fellebbezést jelentett be, az ítélet nem jogerős.

 

Mutyi minden szinten

Szenteczky János vezérigazgatói és politikusi tevékenységével kapcsolatban jelenleg több eljárás is folyik. Jogerős polgári peres bírósági ítélet született már arról, hogy közpénzből fizette ki a magánügyeivel foglalkozó Hőrich és Varga Ügyvédi Irodát. A csepeli lakásmutyi ügyként elhíresült büntetőügynek - Szenteczky Jánoson kívül - még négy vádlottja van. Szenteczky János frakciótársát, Takács Krisztián MSZP-s képviselőt egy magánokirat-hamisítás és egy becsületsértés miatt marasztalta el korábban a bíróság, neki jövő héten lesz várhatóan ítélettel záruló büntető-tárgyalása sikkasztás vádjában. Deme Gábort, aki szintén a csepeli MSZP frakció tagja volt, sikkasztás és kettős emberölés bűncselekménye miatt ítélték életfogytiglani fegyházbüntetésre. 

Csepel.hu

fotó: Youtube

Utoljára frissítve: 2015. december 08. kedd, 14:54