A kormány jövőre is biztosítja a szükséges forrásokat a gyermekétkeztetés fejlesztésre

Kategória: Közélet 2015. december 09. szerda, 20:46

tn496c0A 2016-os költségvetésben – az idei évhez hasonlóan – szintén egymilliárd forint áll majd rendelkezésre az önkormányzatok számára, hogy a gyermekétkeztetés feltételeit javíthassák - mondta Novák Katalin kedden, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az idei költségvetés egymilliárd forintot különített el erre a célra, amelyet időközben a jelentős számú igényre való tekintettel megduplázott a kormány. Így 2015-ben összesen kétmilliárd, jövőre pedig ismét egymilliárd forintos fejlesztési támogatást nyújt a kormány az önkormányzatoknak.

Emellett a gyermekétkeztetés támogatása is tovább emelkedik: az ideihez képest mintegy tízmilliárd forinttal, összesen 71 milliárdra nő.

Berczik Ábel elmondta: „Idén 114 önkormányzat nyert el támogatást meglévő konyha bővítésére, felújítására, illetve új konyha építésére. Az igényelt támogatási összeg 50 százalékáig konyhai eszközök beszerzésére is lehetett pályázni, ez kiemelkedő arány a hasonló pályázatokhoz képest. Azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek az érintett konyhán óvodások étkeztetését is ellátják, továbbá a környezetvédelmi szempontok érvényesítését is vállalniuk kellett.”

Novák Katalin emlékeztetett: a kormány intézkedéseinek következtében az utóbbi időben három és félszeresére, 92 ezerről csaknem 320 ezerre nőtt azoknak a bölcsődés és óvodás korú gyermekeknek a száma, akiknek napi háromszori étkezését ingyen biztosítják.

Emellett a jövő évtől az önkormányzatoknak az eddigi pályázati lehetőség helyett már kötelesek minden iskolai szünetben is biztosítani az érintett korosztály ingyenes étkezését, aminek költségeit az állam finanszírozza.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI, EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)