Megkoszorúzták Prokop Péter emléktábláját

Kategória: Közélet 2016. január 07. csütörtök, 08:34

prokop15Prokop Péter pap, festőművész, író születésének 97. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a Béke téri Szent József Otthon falán elhelyezett emléktábla előtt január 6-án. A római katolikus pap 42 évi római emigráció után, 1999 és 2003 között élt és alkotott az otthonban, ahol a munkái ma is megtalálhatók.

Az állami díjas festőművész munkásságát prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész, a Prokop Péter Alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta. Visszaemlékezésében az egyetemes szakrális művészet kiemelkedő egyéniségének életútjában a művészi és papi hivatás összefonódását hangsúlyozta. Ahogy beszédében fogalmazott: külső és belső világát áthatotta az Istenben élés, festményei mély istenélményről tanúskodnak az utókornak.

Ezután az emléktáblánál koszorút helyezett el a csepeli önkormányzat nevében Morovik Attila alpolgármester, Németh Szilárd országgyűlési képviselő munkatársa, valamint a Nagy Imre ÁMK, a Csepeli Alkotó Fórum, a Kvasznay Gulyás Margit Baráti Társaság és az Erdei Éva Galéria képviselői.

Az emléktáblát Ullrich Ágoston királyerdei plébános, az alapítvány kurátora áldotta meg.  

A Prokop Péter alapító-díj kurátora, Erdei Kvasznay Éva művészetszervező-képzőművész így vallott a festőművészről: „Hálásak vagyunk a sorsnak, hogy ismerhettük, barátságot ápolhattunk vele, és most mi, csepeli alkotók számos formában vállalhatunk részt emléke őrzésében, a rendkívüli életút felmutatásában, példaként állításában az ifjúság elé.”

A megemlékezésen közreműködött Vaskó Andrea előadóművész.

AZS

Fotó: Tóth Beáta

prokopprokop2prokop3prokop4prokop5prokop6prokop7prokop8prokop9prokop10prokop11prokop12prokop13prokop14

Utoljára frissítve: 2016. január 07. csütörtök, 11:08