Nyomtatás

Barcelonába utaznak a Karácsony iskola 7-8. osztályosai Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. január 29. péntek, 09:34

palyazat4

Első helyezést értek el a Karácsony Sándor Általános Iskola 7-8. osztályos tanulói az ARCADES nemzetközi projekt pályázatán, amelyen pedagógusuk, Keszy-Harmath Eszter az internetezés veszélyei kapcsán a legjobb adatvédelmi modell tanórát készítette el. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által meghirdetett országos verseny díjait január 28-án a Parlamentben adták át. A díjátadón részt vett Székely László ombudsman és a csepeli önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester gratulált a diákoknak és felkészítő tanáruknak.

Az eredményhirdetésen az első helyezést elérő Karácsony iskola tanulói és Keszy-Harmath Eszter drámapedagógus Barcelonába szóló repülőjegyet és oklevelet kaptak, tabletet vihettek haza a második helyen végző Gyöngyös Felsővárosi Általános Iskola 7. osztályosai és felkészítő tanáruk Solymosi Bettina, vásárlási utalványt vettek át harmadik díjként a Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos diákjai és Bem Tímea pedagógus.

Mindhárom díjazott pályamunkáit kivetítőn nézték meg az érdeklődők. A csepeli pedagógus az osztályfőnöki óra keretében tartott adatvédelmi modell tanórán bemutatott pályamunkájával a szexuális zaklatás témájával nyerte el a zsűri figyelmét. A tanárnő színes metodika alapján (keresztrejtvény, kifejtő beszélgetés, szabad asszociáció, rajzelemzés, reklámfeldolgozás, különböző jelenetek eljátszása) korszerű informatikai eszközökkel szemléltette az internetező fiataloknak magánszférájuk megvédését. „Elsődleges célom az volt, hogy a gyerekek figyelmét felhívjam a tanításon belül a világháló veszélyforrásaira. A trollkodás, a hamis személyiség megadása, a szexuális zaklatás vagy a kommentes beszólások rizikót rejtenek, amelyekkel bármikor találkozhatnak, hiszen szinte mindegyiküknek van facebook profilja, nagyon jól ismerik a közösségi oldalakat és a telefonos alkalmazásokat” – tájékoztatta oldalunkat a pedagógus.

A kerületi iskolások kérdésünkre elmondták, hogy a legjobb közösségi oldalnak az instagramot tartják, ahová okostelefonjukkal fényképeket, rövid videókat oszthatnak meg. Az interaktív óra tanulsága után azonban körültekintőbben, tudatosabban figyelnek majd a netezésre.

A díjátadón dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a beérkezett 15 pályázathoz a jelentkezők az általuk kiadott oktatási kézikönyvet használták segédanyagként, amelyben a gyermekeket, tinédzsereket, pedagógusokat és a szülőket szólítják meg a személyes adatok védelmére. Hozzátette azt is, hogy a tavaly decemberben hozott InternetKon kormányhatározatban szerepel a gyermekek megvédése a világháló káros hatásaitól, valamint az internetes zaklatás a jövőben minősüljön önálló bűncselekménynek. 

 

AZS

Fotó: Benkő-Molnár Fanni

palyazatpalyazat2palyazat3palyazat5palyazat6palyazat7

Utoljára frissítve: 2016. január 29. péntek, 11:39