Spanyolországból jöttünk, mesterségünk címere: A jövő fiatal vezetői ( Young Future Leaders)

Kategória: Közélet 2016. január 29. péntek, 11:53

fotoA novemberi  francia nyelvgyakorló út után-amelyről sikeres kisfilm is készült Széll Zoltán 10.A osztályos tanulónak köszönhetően-  újabb lehetőséget használtak ki a BGSZC Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskolája tanulói az iskola Erasmus+ KA2 pályázatának köszönhetően.

Ez alkalommal az un.’ Public Speaking’ (nyilvános beszéd) képzésen vett részt öt diák és két tanár a smaragd zöld Galíciában, Spanyolország északi részén. A három napos képzésen olyan kulcsfontosságú technikák elsajátítására volt lehetőségünk, mint a hatékony kapcsolatteremtés a hallgatósággal, a testbeszéd és legfőképp a magabiztos fellépés erősítése. Megtanultuk mennyire fontos a beszédre való felkészülés is, nemcsak az előadásmód, hanem a megfelelő szerkesztés is és gyakorlás is hozzájárul a sikerhez.

Mi tanárok nagyon jól tudjuk, hogy a legügyesebb tanítványaink és mennyire lámpalázasak egy egy szereplés, vagy vizsga  alkalmával, de hogyan lehet ezt csökkenti vagy legyőzni? Erre is van módszer.

Az első alkalommal tanulóinknak önmagukat mutatták be néhány percben angol nyelven, majd az Európa szerte elismert oktatónk, Leonidas Alexandrou személyre szabott tanácsaival kiegészítve  tanulóink a második foglalkozás után újabb feladatot teljesítettek sikeresen, milyennek  képzelik el magukat tíz év múlva.

Leonidas módszereinek köszönhetően minden tanuló látványos fejlődésen ment keresztül nagyon rövid idő alatt, amit aztán a harmadik napon bizonyíthatták be a „jövő fiatal vezetői” egy verseny keretében. Nem titkolom, mennyire meghatódtam és elképedtem , amikor a 15-18 éves diákok előadásait hallgattam, nemcsak a lenyűgöző változások miatt, hanem a szívbemarkoló tartalom miatt is, amelyből kiderült milyen komoly céljaik, valós vágyaik vannak a jövőt illetően az európai tizenéveseknek.

Szücs Emese, Grimm Lili 10.A, Szabó Tímea és Bella Blanka 11.A osztályos tanulóink elismerő oklevelet vehettek át és ajándékot kaptak a szervezőktől. Jakab Máté 11.A osztályos tanulónk pedig bekerült a Top öt legjobbjai közé.

A kísérő tanárok is lehetőséget kaptak képességeik fejlesztésére, mint a Moodle* használata a digitális oktatásban és a fent említett hatékony előadásmód elsajátítására.

Ezentúl a tanulók megismerkedtek Betanzos látványosságaival és részvettek a polgármester fogadásán majd eljutottak  Santiago de Compostella  székesegyházához a híres zarándok út az ’El Camino’ egyik végállomásához. Volt alkalmunk az újrahasznosítást gyakorolni a foglalkozásokon, amely sok más kulturális programmal egészült ki, mint pl megcsodálhattuk A Coruna városát amely kecses félszigetként nyúlik bele a lélegzetelállító  Atlanti Óceánba.

 A fogadó iskola és a spanyol családok nagy figyelmet fordítottak  a  ciprusi, francia és magyarországi partner iskolák küldötteinek,  fogadására, vendégül látására. Tanulóink beszámolóját olvasva szinte könny csordul a szemünkbe, annyi pozitív élménnyel gazdagodva térhettek haza.

Tapasztalatainkat a következőképpen szeretnénk összegezni:

Mindig lehet fejlődni, akár fiatal, akár idősebb az ember, akár idegen nyelvről akár informatikáról vagy éppen szociális kompetenciáról van szó a lényeg a pozitív hozzáállásban rejlik.

„Kívánjuk, hogy azt a tudást és magabiztosságot, amit hazahoztak tanulóink át tudják adni társaiknak és tudják majd hasznosítani a szerepléseken, vizsgákon, felvételiken vagy akár állásinterjúkon és ezáltal teljesüljenek elképzeléseik, valósítsák meg önmagukat!

Kovács Attiláné és Csongrádi Tamás tanárok

 

*Moodle helyett ha ez reklám más szó is megjelenhet mint pl, innovatív/modern vagy legfrissebb oktatási platformok