Közlemény: Csepel és a közösségi közlekedés lehet az olimpia legnagyobb nyertese Kiemelt

Kategória: Közélet 2016. január 29. péntek, 16:07

CSEPEL 2 nso 640Az elmúlt héten az ellenzéki pártok és a baloldali média olyan rágalomhadjáratba kezdett az olimpiával kapcsolatban, amely köszönő viszonyban sincs a valós tervekkel. Az egyik szerint a csepeli HÉV helyébe rövid, a Közvágóhíd megállóig tartó, elavult villamos vonalat építenek. Van olyan politikus, aki azzal riogat, hogy ezentúl gyalog lehet csak bejutni a Boráros térre. Ez hazug és rosszindulatú híresztelés. A csepeli önkormányzat nem támogat ilyen próbálkozást.

A csepeliek régóta várnak arra, hogy közösségi közlekedéssel, átszállás nélkül jussanak el a belváros szívébe és a metrókhoz. Ez megvalósul, ha a jelenlegi, zötykölődős, egyre több műszaki problémával járó HÉV-et a tervezett, modern villamosjárat váltja fel. Ezzel megszűnik Csepel jelenlegi, külvárosias jellege is. Több évtizedes ígéret valósul meg így: a budai fonódó villamos vonal mutatja a legjobban, mennyire hasznos az ilyen megoldás.

A tervezett villamos vonalon a Csepelen felszálló utas egészen a Széll Kálmán térig a 4-6-os vonalán, vagy a 2-es vonalán a Jászai Mari térig utazhat – közvetlenül és átszállás nélkül. A járatok 2 perces követési idővel közlekednek - ahogy ma is a körúton. Ráadásul ez a ma elképzelhető legmodernebb megoldás: akadálymentes, alacsonypadlós, halk, kényelmes, környezetbarát, gyors és nyáron légkondicionált. Csepelről közvetlenül tudjuk majd elérni a 1-es metrót a Vörösmarty térnél és az Oktogonnál, 2-es metrót a Kossuth Lajos téren, a 3-as metrót a Corvin-negyednél, és a 4-es metrót a Rákóczi téren és a Fővám téren.

Az olimpia tervei szerint Csepelen több új híd is épül. Ezek összekötik Csepelt Budával és Pesttel. Végre megkezdődik Észak-Csepel fejlesztése, értékesebbé válnak az ingatlanok. A tervezett Galvani híd megépítésével lehetőségünk nyílik autóbusszal is átjutni Budára. Könnyebben el lehet majd érni a Kelenföldi pályaudvart vagy a Móricz Zsigmond körteret.

Minden ígérethez ragaszkodunk: Csepel nem fogad el az itt élők számára hátrányos megoldást. Csak olyan fejlesztést támogatunk, amellyel nem csak az úthálózat javul, nem csak új hidak, parkok és sportlétesítmények épülnek, de a közösségi közlekedés is új, európai szintre emelkedik. 

 

Borbély Lénárd

                                                                                                                   Csepel polgármestere

Utoljára frissítve: 2016. február 08. hétfő, 15:13