Magyar népzenei kultúrával ismerkedtek a Móra iskolások

Kategória: Közélet 2016. február 22. hétfő, 14:12

TBE 1317A magyar népzene és a népi hangszerek világába kalauzolta a Muzsikás együttes a Móra Ferenc Általános Iskola diákjait. A zenészek február 22-én rendhagyó énekóra keretében játszottak kalotaszegi lassú- és szapora csárdást, somogyi kánon dallamokat, bácskai muzsikát és gyimesi dalokat. A mezőségi nóták alatt csujogatást is tanultak az iskolások.

 

A nemzetközi hírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népzenei együttes évtizedek óta van jelen itthon és a nagyvilág legjelentősebb színpadain. A tagok néhány évvel ezelőtt elhatározták, hogy a diákokat rendhagyó énekóra keretében megismertetik a rendkívül gazdag Kárpát-medencei népzene kultúrájával és a népi hangszerekkel. 2005 óta folyamatosan turnéznak a közoktatási intézményekben, 2012-ben például országjáró koncertkörútjuk első állomását Csepelen kezdték, amikor a Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium épületében léptek fel.A zenészeket a magyar népzene szeretete kovácsolta össze, noha valamennyien más-más zenei irányzatot kedvelnek – tájékoztatta oldalunkat korábban a prímás. Porteleki László, Éri Péter, Sipos Mihály és Hamar Dániel a magyar települések falusi zenészeitől tanulták meg a népzenéket és népi hangszerelésüket.

 

 

A mostani rendhagyó énekórán a Móra iskolások többek között meghallgatták hogyan szól a brácsa, a tambura, a zenei ritmus egyik fő hangszere, a nagybőgő, a húros ritmushangszer, az ütőgardon és a somogyi pásztorok által készített hosszú furulya.

A muzsikások búcsúzóul együtt énekelték a csepeli diákokkal a „Hej, Dunáról fúj a szél” és az „Érik a szőlő” című dalokat.

 

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta

 

TBE 1321TBE 1331TBE 1336TBE 1354TBE 1362

Utoljára frissítve: 2016. február 22. hétfő, 15:05