Betlehemes találkozó ötödik alkalommal a Radnóti Miklós Művelődési Házban

Kategória: Közélet 2016. december 12. hétfő, 13:45

betlehem2016. december 10-én ismét összegyűltek a betlehemezők, hogy fellépésükkel és karácsonyi köszöntésükkel boldog ünnepeket kívánjanak a megjelenteknek. Megtelt a Radnóti Mikós Művelődési Ház nézőtere, amikor délután négykor elkezdődött a műsor. Idén hét csepeli óvodás és iskolás csoport vállalkozott a betlehemi népszokás felelevenítésére.

A Hétszínvirág Tagóvoda nagycsoportosai Pataki Éva vezetésével adták elő műsorukat „A kis Jézus megszületett” címmel. A kedves előadásban modern, óvodai díszletelemekkel jelezték a betlehemi helyszíneket. Ráadásul az egyik szereplőt még egy bravúros beugrással helyettesíteni is kellett az egyik kis óvodásnak, azaz bocsánat, nagy óvodásnak. 

Őket követték a Csepeli Csodakút Óvoda Süni csoportosai, akik alföldi betlehemes játékkal készültek. Pető Zoltánné felkészítésével a csoport megmutatta, milyen ereje van az angyali pároknak, ügyes előadásukat jól kiegészítették a gyönyörű jelmezek. 

A Füstifecskék Óvoda nagycsoportosai egy régi karácsonyi éneket választottak játékuk címéül. Pásztorok, keljünk fel! – csendült fel az ének Koszty Andrea óvodapedagógus betanításában, majd a csoport remek koreográfiával adta elő műsorát, kihasználva a körjátékokban rejlő közösségteremtő erőt. 

A Csodakút Óvoda, mely eddig minden évben jelentkezett a betlehemes találkozóra, idén egy másik csoportjával is bemutatkozott a találkozón. A Mókus csoport, Lódiné Győr Ágnes vezetésével, egy igazi ritkaságot, egy eredeti gyűjtést mutatott be, melyet a Heves megyei Tarnaleleszen gyűjtöttek a kutatók. Műsoruknak része volt a betlehemezést körülvevő vendégség megidézése, valamint a böjti ételek elősorolása is. Az anyagválasztás értékessége mellett a pontos játék és a szép jelmezek jellemezték a produkciót. 

Az óvodások mellett idén is jelentkezett több olyan produkció, melynek szereplői általános iskolások voltak. Először a Katona József Általános Iskola mutatkozott be egy betlehemessel, mely az iskola adventi műsorának is része volt. Vargáné Pethő Klára és Lőrincz Katalin vezetésével a Katona színjátszói mellett felléptek a kórus tagjai is. Műsoruknak része volt a modern technika, az énekeket és a betlehemezés hagyományos szövegeit jól kiegészítették a vetített képek. 

A Jedlik Ányos Gimnázium legfiatalabb tanulói követték őket a színpadon. „Menjünk mi is Betlehembe” címmel Venczel Katalin tanárnő vezetésével egy igazi ifjúsági betlehemezést láthatunk a Radnóti színpadán. A hagyomány felelevenítése és a nyelvápolás mellett fontos szerep jutott a műsorban a szituációk hiteles ábrázolásának is, melyben szintén jeleskedtek a kis gimnazisták. 

Az ünnepi hangulatú délutánt a Kis Csepel Táncegyüttes fellépése zárta. Énekes-néptáncos betlehemezésük Mohácsy-Kisfalusi Renáta és Kovács József betanításában került bemutatásra, ékes tanúbizonyságát adva annak, hogy népszokásokat feleleveníteni, ünnepi pillanatokat varázsolni minden életkorban hasznos elfoglaltság – óvodától egészen a nagykamasz korig.

Minden fellépő csoport a rövid értékelés után együtt énekelt a közönséggel egy általa választott karácsonyi dalt. A Radnóti Miklós Művelődési Ház munkatársai minden fellépőt emléklappal és egy-egy csoportos ajándékkal jutalmaztak, hiszen ennek a délutánnak nem a versengés, hanem az ünnep felidézése volt a célja, s úgy gondolom, hogy ebben az örömben minden résztvevő részesült a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

 

Lejegyezte a zsűri asztalánál: Körömi Gábor

Utoljára frissítve: 2016. december 12. hétfő, 13:51

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail