Jogerős: Szenteczky közpénzből fizette magánügyvédjét

Kategória: Közélet 2016. december 15. csütörtök, 13:45

szj targyalasA bíróság 3,7 millió forint ás járulékai visszafizetésére kötelezte az MSZP-hez közel álló Hőrich és Varga ügyvédi irodát. Ez az ügyvédi iroda védte a csepeli lakásmutyi ügyként elhíresült büntetőeljárásban Szenteczky Jánost, a csepeli MSZP elnökét, budapesti alelnökét. Az ítélet alapján Szenteczky közpénzből fizette az ügyvédeit. Ezért kellett az ügyvédi irodának közel 5,5 millió forintot visszafizetnie az önkormányzatnak.

 

A per során az ügyvédek nem tudták igazolni, hogy a csepeli adófizetők pénzéből az önkormányzatnak dolgoztak volna. Szenteczky Jánosnak ugyanakkor nem kell aggódnia. Őt nem érinti a mostani ítélet. Bár az önkormányzat ebben az ügyben is tett büntető feljelentést, a közpénz ilyen módon történő magáncélra fordítását a büntetőper során nem minősítették bűncselekménynek.

A csepeli lakásmutyi perben ugyanakkor a közelmúltban tettek az MSZP-s politikusra nézve feltáró jellegű tanúvallomást arról, hogyan rövidítették meg az önkormányzatot és a csepeli adófizetőket Szenteczky és üzlettársai. Ezzel együtt sajnos több önkormányzati szociális lakással kapcsoltban olyan ügyészségi, bírósági döntések születtek, hogy a lakások elbirtoklása nem okozott kárt, vagyis nem történt bűncselekmény. Az ügyészség álláspontja szerint a szociálisan rászorulóknak szánt lakásokat így is úgy is bérbe adta volna az önkormányzat. És bár nem a szociálisan rászorulók, hanem kivételezett emberek kapták meg azokat, a lakásokat így is úgy is felújították volna, és szintén meg lehetett volna kedvezményesen, a piaci ár harmadáért vásárolniuk a szociálisan rászorulóknak. Az ügyészség és a bíróság szerint ezért nem történt károkozás. Ez hasonló, mintha egy postást azért nem ítélnének el a rá bízott pénz ellopásáért, mert a pénzt az államkincstár így is úgy is elköltötte volna - csak így nem azok kapták meg, akiket megillet. Egy postás esetében azonban kizárt, hogy egy ilyen cselekményt megúszna büntetés nélkül.

Utoljára frissítve: 2016. december 15. csütörtök, 15:37