Sokkal kevesebb az illegálisan lerakott szemét

Kategória: Közérdekű csütörtök, 08 február 2018 14:32

szemetAhogy arról már beszámoltunk, Borbély Lénárd polgármester kezdeményezésére és vezetésével tavaly novemberben alakult meg az a munkacsoport, amely az illegális szemétlerakás visszaszorítását tűzte ki célul. A csoport munkájában – a rendőrség mellett – a csepeli közterület-felügyelet és a Városgazda Zrt. munkatársai vesznek részt.

Gócpontok

„A csepeli rendőrök sikeresen lépnek fel azokkal szemben, akik engedély nélkül rakják le a hulladékot a kerület különböző pontjain” – mondta el érdeklődésünkre Szilágyi Sándor rendőr alezredes, csepeli rendőrkapitány, aki azt is hangsúlyozta, hogy a lakók körében joggal kelt felháborodást a környezet szennyezése. A kerületben léteznek olyan gócpontok, ahol jellemző módon rendszeresen felhalmozódik a hulladék. Ezek közé tartozik a Francia-öböl, az Ófalu, valamint a Csepeli út és a Vasas utca környéke.

 

 

Eljárás indul

Az utóbbi időben azonban több alkalommal is tetten érték azokat, akik törvénytelenül akartak megszabadulni a háztartási vagy egyéb szemetüktől. Az egyik esetben Szigetszentmiklósról fuvaroztak Csepelre hulladékot, amelyet egy közterületen borítottak le. Az illető fuvarozó és megrendelő ellen azonban eljárást indítottak, ugyanis a hulladék alapján a rendőrség megállapította a tulajdonos kilétét. Azok sem ússzák meg, akik gépkocsijukból dobják ki zsákostul a szemetet. A rendőrség folyamatos figyelőszolgálatot lát el és fokozott ellenőrzéseket végez. Szabálysértés esetén 150 ezer forint pénzbírság szabható ki, bűncselekmény elkövetésekor szabadságvesztés is adható. A cselekmény súlyának megítélése egyebek mellett attól függ, milyen mértékű a környezetkárosítás, mekkora mennyiségű a szemét; van-e közte veszélyes hulladék.

 

Nyomravezetői díj

A csepeli önkormányzat nettó százezer forintot ajánlott fel azoknak a nyomravezetőknek, akik érdemleges bejelentést tesznek a szemetelőkkel kapcsolatban. A rendőrség is kéri a lakosságtól az értesítést, ha engedély nélküli hulladéklerakást tapasztalnak. Előfordult, hogy egy videofelvétel alapján fogtak el egy elkövetőt, így sokat segít, ha felvételt, fényképet is készítenek.

Utoljára frissítve: csütörtök, 08 február 2018 14:37

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail