Még kötelező a papír recept

Kategória: Közérdekű hétfő, 04 február 2019 15:48

pexels photo 1282308Az elmúlt hetekben, hónapokban sokak számára okozott problémát, hogy nem tudták kiváltani beteg, mozgásképtelen családtagjuk gyógyszereit. Utánajártunk, mire érdemes odafigyelni!

2017. november 1-jén kezdte meg működését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes információt, adatot. Ilyen dokumentum az e-recept is, amely a korábbi papírrecept digitális változata. Bevezetésével a recept felírása, kiváltása és ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá, hatékonyabbá válik. Az orvos egyszerűbben nyomon követheti, hogy páciense kiváltotta-e gyógyszerét, megkezdte, folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokra, -túladagolásokra is fény derülhet.

 

A patikák az új rendszerben csak a receptadatokat láthatják, a bizalmas egészségügyi információkat kizárólag az orvosok érhetik el. A gyógyszerfelírás rendje továbbra is változatlan maradt, a páciens felkeresi orvosát, aki elektronikusan „felírja a receptet” (vagyis az elkészült e-recept adatai bekerülnek a Térbe), és erről felírási igazolást ad ki. Amennyiben a beteg saját maga váltja ki a gyógyszereit, nincs szüksége a felírási igazolásra, csupán személyazonosító okmányára és tajkártyájára. Ha családtagja vagy ismerőse szeretné kiváltani a készítményeket, azt kizárólag a felírási igazolással teheti, ennek hiányában nem adhatják ki a gyógyszereket. Amíg az e-recepthez kapcsolódó meghatalmazási rendszer kialakítása nem fejeződik be, érdemes erre odafigyelni. Annak érdekében, hogy az átállást megkönnyítsék, 2019 végéig az orvosok minden e-recept mellé kötelesek papírreceptet is adni. Mivel valamennyi patika csatlakozott az EESZT-hez, így az e-receptek az ország bármely gyógyszertárában kiválthatók.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail