Új településkép-védelmi rendelet készül

Kategória: Közérdekű 2020. január 15. szerda, 10:45

korcimerCsepel településkép-védelméről szóló rendelet felülvizsgálatáról tartott lakossági fórumot az önkormányzat főépítészi irodája a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében. A fórumon elhangzott, új településkép-védelmi rendelet készül, amely a Csepel Művek területén lévő helyi értékek védelmére is kiterjed.

Csepel Településkép-védelméről szóló rendeletét 2017-ben fogadták el. Az azóta történt jogszabályváltozások és a jogharmonizáció miatt szükséges a rendeletet felülvizsgálata, a rendelet alkalmazása során szerzett tapasztalatoknak megfelelő módosítása, kiegészítve a helyi területi védelemmel. A felülvizsgálat során megállapították, a rendelet módosítása olyan mértékű, hogy jogtechnikailag egyszerűbb egy új rendeletet alkotni.

Berényi Mária településtervező ismertette a rendelet lényegi elemeit. Az építési törvény írja elő az önkormányzatok számára, hogy a helyi építészeti örökség értékeit tárja fel, nyilvánítsa védetté, és segítse ezek megőrzését, védelmét. A tervező kijelöli a településkép szempontjából meghatározó területeket, megfogalmazza az ezekkel kapcsolatos követelményeket, megállapítja a helyi védelemmel kapcsolatos szabályokat. A helyi védelem egy meghatározott területre (településszerkezet, telekstruktúra, utcakép) terjedhet ki, míg az egyedi védelem konkrét épületre vonatkozik. Míg a normatív előírásokat (pld. milyen magas lehet egy épület) az építési szabályzat tartalmazza, a településkép-védelmi rendelet azt szabályozza, milyen legyen az adott épület teteje, milyen építési anyagot kell használni. A rendelet a reklámhordozókra is előírásokat fogalmaz meg.
Az önkormányzatnak lehetősége van az éves költségvetésből keretet biztosítani arra, hogy a védett épületek fenntartását támogassa, az ezekkel járó többletköltségeket pályázat útján téríti meg. Például egy régi épület fanyílászáróit ne műanyagra cseréljék, hanem a régivel azonos karakterűre.

Berényi Mária elmondta, a Csepel Művek területére értékvédelmi dokumentáció készül, amely megalapozza a terület védelmét és egyes épületeket egyedi védelemre javasol. A Csepel Művek területére az önkormányzat régóta tervez olyan védelmet, amely a meglévő értékek megőrzését szolgálja, ugyanakkor nem jelent kötöttséget a tulajdonosoknak, a terület fejlődését nem akadályozza. A cél, hogy az értékek is megmaradjanak és az egykori gyár területe is fejlődjön. A néhány fővárosi védelem alatt álló épület mellett a rendelet kerületi védelemre javasolt épületeket, homlokzatokat fog meghatározni.

Dr. Lénárdt Attila, a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületének elnöke javasolta, az új rendeletben ténylegesen jelöljék meg azokat az egykori gyári épületeket, homlokzatokat, amelyeket védelem alá javasolnak, mert a jelenleg érvényes rendeletben csak a helyrajzi számok szerepelnek. Gyulai István főépítész válaszában elmondta, a rendelet konkrétan meghatározza majd a védeni kívánt épületeket és a védelmet nem élvezőket. Ez utóbbiak esetében szabadon lehet majd bontani, átépíteni.

A lakossági észrevételeket január 21-ig várják a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy személyesen a Főépítész Irodán. (Kossuth Lajos utca 65.) A beérkező vélemények alapján a tervező elkészíti a rendelet módosítását, amelyet egy újabb lakossági fórumon ismertetnek, ahol már konkrét véleményeket is meg lehet fogalmazni.

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail