Borbély Lénárd: megőrizzük a Kis-Duna-partot

Kategória: Közérdekű 2020. november 10. kedd, 10:59

124249573 3995248690488692 3892899877842985814 nNemrég megemlékeztünk a csepeli Kis-Duna park közösségi munkával történő 1977-es felújításáról. Az ennek állított emléktáblát felújítottuk – írta tegnap Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán. Hozzátette: Most a jövőnek üzennek és kiállnak amellett, hogy rendbe tették a teljes partszakaszt. „A csepeliek akarata szerint a továbbiakban is megőrizzük a Kis-Duna partot, hogy a lakosság pihenését és kikapcsolódását szolgálja. A munka nem áll meg, van még dolgunk bőven”.

 

Egy korábbi cikkben írt róla a Csepel.info, hogy Borbély Lénárd polgármester megosztónak érzi a jelenlegi terveket, ezért más helyszínt javasol a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia kollégiumának. Csepel polgármestere az után döntött így, hogy heves vita alakult ki a birkózók sportkollégium-építésével kapcsolatban. Bár építkezéséhez szükséges telekmegosztást az ellenzék támogatta, érezhető volt, hogy a tervek hosszú és elmérgesedő vitát gerjesztenek.

 

Az indulatokat az is felkorbácsolta, hogy egy prospektusból kiderült: már nem is egy kollégiumot terveznek a birkózó csarnok mellé, hanem kettőt. Borbély Lénárd polgármester bejegyzése az alábbiakban olvasható.

 

“Megőrizzük a csepeli Kis-Duna partot

 

A mai napon rendbe tettük és kifestettük azt a kőtáblát, amely arra emlékeztet, hogy a csepeli Kis-Duna parkot 1977-ben társadalmi munkával hozta létre Csepel lakossága. A park az elmúlt tíz évben éledt újjá. A csőhídtól a Nádfedeles csárdáig tartó sétány mára Dél-Budapest leghosszabb és legszebb egybefüggő Duna parti pihenő- és sportterülete lett.

 

Konzultálva köztiszteletben álló csepeliekkel és a Kis-Duna part rendbetételéért évtizedek óta küzdő civilekkel, úgy döntöttem, hogy nem járulok hozzá a Kis-Duna parti Kolonics György sétány egyetlen telkének eladásához és az oda tervezett sportkollégium megépítéséhez sem. Ennek újbóli napirendre kerülése érezhetően megosztotta a csepelieket, polgármesterként pedig nem állhatok ilyen megosztó döntés mellé. Azt hiszem, abban mindenki egyetérthet, hogy kívánatos Csepel számára olyan beruházás, amely 100%-os állami támogatással épül, és hiánypótló a kerületben. A vita érzésem szerint kizárólag a helyszínnel kapcsolatban merül fel.

 

Meggyőződésem, hogy politikai nézettől függetlenül a képviselőink fontosnak tartják a sportot. A sport egészséget és tartást ad az embernek. Csepelen sportcélú kollégium nincs. Most lehetőség van arra, hogy felépüljön nálunk egy ilyen épület. Ezzel gyarapodhat a kerületünk. Én ezért támogatom. Ha megfelelő helyszínen épülhet fel a létesítmény, akkor mindannyian nyerünk vele. Vesztes nincs, csak győztes. Mi, csepeliek.

 

Október 2-án tájékoztattam döntésemről a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia vezetését. Arra kértem őket, hogy jelöljünk ki közösen olyan csepeli helyszínt, ahol a sportkollégium mindenki megelégedésére valósulhat meg. Ilyen Csepel északi része, ahol egyébként is sport és rekreációs célú beruházást tervez a Magyar Állam. Illetve vannak olyan alkalmas és 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő területeink, ahol álláspontom szerint konszenzusos megoldás jöhetne létre.

 

Őrizzük meg közösen a legnagyobb természeti kincsünket, a csepeli Kis-Duna partot!”