Nyilvánosak a csepeli vagyonnyilatkozatok

Kategória: Közérdekű 2021. február 02. kedd, 14:44

korcimer

Tíz éve, hogy a csepeli önkormányzat nyilvánosságra hozza a kerületi polgármester, alpolgármesterek és képviselők vagyonnyilatkozatait. A vagyonbevallásokból szemezgettünk.

A kerület vezetése a 2010-es önkormányzati választások óta minden évben közzéteszi a csepeli városatyák vagyonbevallásait, amelyek akár visszamenőleg is megtekinthetők. (A 2010 előtti vagyonnyilatkozatokat jogszerűen, utólag már nem lehet megtekinteni.) A képviselők szegényedése vagy éppen vagyonosodása így mindenki számára nyomon követhetővé vált.

 

Az elmúlt évekhez képest változott Borbély Lénárd vagyoni helyzete. Az 514 négyzetméteres telken álló, 79 négyzetméteres kis családi ház mellett egy építési telek is szerepel a polgármester vagyonnyilatkozatában. Az ingatlanoknak fele részben ő, fele részben a felesége a tulajdonosa. A ház épp eladás alatt van, hogy a szintén csepeli telken építkezhessenek. Csepel első emberének öröklés útján szerzett Suzuki Swift van a birtokában, juttatásait törvény írja elő.

 

Ábel Attila alpolgármester egynegyed részben egy 78 négyzetméteres csepeli és egynegyed részben egy 48 négyzetméteres szolnoki társasházi lakás tulajdonosa. Utóbbi örökléssel szállt rá. Feleségével közösen több mint hatmillió forintos hitelük van, amit hatmilliós megtakarítás ellensúlyoz értékpapírban. Szintén a feleségével közösen egy 2015-ös Toyota Aygo tulajdonosai.

 

Morovik Attila alpolgármester a feleségével közös tulajdonú 83 négyzetméteres családi házban lakik, ami egy 550 négyzetméteres telken áll. Ezen túl még összesen mintegy 7,5 milliós megtakarítása van, tartozása nincsen.

 

Pákozdi József alpolgármester egy 45 négyzetméteres csepeli üzlethelyiséggel bír, amit 2005-ben vásárolt, valamint egy 800 négyzetméteres zártkertes szigetszentmiklósi ingatlannal is rendelkezik, amit tavaly szerzett. Ezen kívül egy 64 négyzetméteres lakóingatlan, valamint felerészben egy kisebb szigethalmi üdülő is az övé. Gépjárműve nincs, egy hárommillió forintos, bank felé fennálló tartozása viszont igen.

 

A kormánypárti önkormányzati képviselők közül Bercsik Károly továbbra sem rendelkezik gépjárművel, egy 53 négyzetméteres csepeli lakásnak viszont a tulajdonosa lett tavaly. Pénzintézettel szembeni tartozása eléri a 16 millió forintot. Szintén a kevésbé módos kormánypárti képviselők közé tartozik a néhány zárt kertes ingatlannal és egy Ford Fiestával rendelkező Czibulyáné Szonday Szilvia és Makray Barbara, akinek Dunaharasztiban van ingatlana és egy 13 éves Suzuki Swift-je. Sőt, utóbbi képviselőnek hitele is van, ennek összege eléri a több mint 22 millió forintot.

 

 

Az ellenzék cégekkel operál

Továbbra is a DK-ban politizáló Horváth Gyula az egyik leggazdagabb csepeli képviselő. Ő fele részben tulajdonosa egy 166 négyzetméteres családi háznak. Emellett érdekeltsége van még két 52 négyzetméteres csepeli társasházi lakásban. Tartozása nincs, van viszont egy alig kétéves Toyota CH R típusú gépkocsija, 10 milliós életbiztosítása és további 1 millió forintos megtakarítása – legalábbis a bevallása szerint.

 

Különböző vállalkozásokkal bírnak a baloldali politikusok. Itt említenénk meg az MSZP-s Losonci Róbertet, aki háromnegyed részben birtokol egy lakóházat, 80 százalékban a V-tel Kft. tulajdonosa, a csepeli FC-nek pedig technikai munkatársa havi bruttó 200 ezer forintos jövedelemmel.

 

Takács Krisztián, MSZP-s képviselő, aki felerészben tulajdonosa egy 100 négyzetméteres csepeli lakóháznak, amely 2016 óta van meg. A politikus a Csepel FC-től havonta – saját bevallása szerint – összesen bruttó 200 ezer forintot vesz fel, mint szakmai vezető. Ezen kívül érdekeltsége van Csepel FC Kft.-ben, ami jelenleg 40 százalék. De ne feledkezzünk meg a baloldali képviselő Csaba Péter Alajosról sem, aki saját cégének ügyvezetője, tevékenységi köréről ugyanakkor semmit nem tudunk.

 

A momentumos Dukán Andrásnak érdekeltségi körébe tartozik két vendéglő is, noha az egyik a vagyonnyilatkozat szerint épp felszámolás alatt van. A politikus a különböző bizottsági tagságokért összesen közel félmillió forintot kap az önkormányzattól is. Kovács Dávid Attila korábban jobbikos, jelenleg független képviselő 2018 óta egy 68 négyzetméteres üllői lakóház fele részbeni tulajdonosa. Egy 2019-ben vásárolt Citroen C5-ös tulajdonosa, ami mellett közel hárommillió forint megtakarítással is rendelkezik. Hétmilliós lakáshitelükhöz nagy segítség lehet, hogy a csepeli képviselőségért járó tiszteletdíj mellett a Magyar Országgyűlésben személyi asszisztensként kap bruttó 520 ezer forintos fizetést.

 

A vagyonnyilatkozatok a Csepel.hu oldalon, az „Önkormányzat” menüpontból érhetők el.

Utoljára frissítve: 2021. február 02. kedd, 15:38