A háztartási hulladékégetés súlyos következményei

Kategória: Közérdekű 2021. február 12. péntek, 09:41

korcimerMagyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés, égetés okozta levegőszennyezés. Napjainkban a szállópor szennyezettség jelentős része a lakossági fűtésből ered.

A megfelelő minőségű tüzelőanyag és a helyes tüzelési mód megválasztásával szilárd tüzelőanyag használata esetén is jelentősen mérsékelhetjük a káros anyagok kibocsátását. Ha fával fűtünk, száraz tűzifát, fapelletet, vagy fabrikettet használjunk. Ha csak fával fűtünk, a keményebb típusú fafajtákat használjuk, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Ha vegyes tüzelést (szenet és fát) használunk, tüzelőanyagként megfelelő lehet nyár, éger és a kőris is. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, melyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt. Csak 20% alatti nedvességtartalmú tűzifát használjunk tüzelésre. Ezt a nedvességtartalmat kb. 1 év alatt éri el a frissen kivágott fa. Ha száraz fát használunk, a kisebb károsanyag kibocsátás mellett 20-30 %-kal csökkenthetjük a fűtési költségünket is.

Hulladékok kizárólag az erre a célra tervezett, füstgáz-tisztító rendszerrel ellátott égetőműben égethetők el, hasznosíthatók energetikailag (ilyen pl. a fővárosban működő Hulladékhasznosító Mű). A hulladékok jogszabályi előírásoknak megfelelő elégetésére a háztartási tüzelőberendezések nem alkalmasak. A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve súlyosan veszélyeztetik az emberi egészséget.

A hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése jogszabály által tiltott tevékenység!

A háztartási tüzelőberendezésben, hőtermelési céllal kizárólag kezeletlen fa és a papír hulladék égethető el. Minden más hulladék elégetése tilos, beleértve például az alábbiak: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók,             raklapok stb.), rétegelt lemez, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag hulladék, autógumi, használt ruha, rongy, fáradt olaj, üzemanyag.

A fenti anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek, illetve égéstermékeik a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük.

Ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét – különösen a gyermekekét és időskorúakét – közvetlenül károsítja.

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas, lakossági eredetű légszennyezést észlel, első lépésként próbálja meg a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha a személyes megkeresés nem jár sikerrel és a káros tevékenység tovább folytatódik, tegyen bejelentést. Az illetékes hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala XXI. Kerületi Hivatala, mint levegőtisztaság-védelmi ügyben első fokon eljáró járási (kerületi) környezetvédelmi hatóság. Lehetőség szerint, próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet.

Budapest Főváros Kormányhivatala XXI. Kerületi Hivatala Hatósági Osztály

Cím: 1211 Budapest, Szent Imre tér 11.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: (1) 896-4401

Félfogadás: előzetes egyeztetést követően

A levegőszennyezés csökkentése érdekében, kérem tájékozódjanak az épületkorszerűsítéshez kapcsolódó, a megújuló energia felhasználásának növelését célzó pályázatokról a www.palyazat.gov.hu oldalon.

További információk érhetők el a témával kapcsolatban az alábbi oldalakon:

http://futsokosankampany.hu/
www.levego.hu/tisztafutes