Orbán Viktor: Amikor eléri az átoltottság a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást

Kategória: Közérdekű 2021. március 19. péntek, 09:11

202103198A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Meghalt 213 beteg, 1174 ember van lélegeztetőgépen és ezen kívül még több mint 9 ezren vannak kórházban. Éppen ezért nem lehet most lazítani - tette hozzá. A kormányfő szerint a kórházak bírják a kapacitást, van bőségesen szabad ágy a kórházban, a lélegeztetőgépes ágyakból pedig a kapacitások fele még rendelkezésre áll.

 

A miniszterelnök elmondta, hogy ehhez a rezidenseket már javarészt beoltották és vezényelték is a szükséges helyekre, most pedig a végzős medikus hallgatók következnek, akik készen állnak arra, hogy részt vegyenek a munkában.

 

Jó esély van az iskolák újranyitására

 

„Jó esély van arra, hogy az iskolákat hamarosan újra lehet nyitni és arra is jó esély van, hogy szabad nyarunk legyen" – mondta a kormányfő. A SZOLGÁLTATÁSOK VANNAK A LEGROSSZABB HELYZETBEN: A BOLTOK, AMELYEK BE KELLETT, HOGY ZÁRJANAK; A SZÉPSÉGÁPOLÁSI SZOLGÁLTATÁSOK, A FODRÁSZATOK. Számukra is igyekszik a kormány bértámogatásokat nyújtani – mondta a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor elmondta: úgy látják, hogy az oltások számának növelése jelenti a megoldást a vírus terjedésének megakadályozására. MINDEN HÉTEN NÉGYSZER, ÖTSZÖR TÖBB EMBERT OLTANAK BE, MINT AHÁNYAN MEGBETEGSZENEK –hangsúlyozta.

 

Újranyitási tervvel készülnek

 

Mivel március 18-án lezárult az online konzultáció, Orbán Viktor felkérte az operatív törzs tagjait, hogy készítsék el a nyitás lépéseit a válaszokat figyelembe véve. „Már a nyitási tervvel készülünk" – fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök azt mondta, egyelőre nem tud pontos dátumot mondani, hogy mikortól következhet be a nyitás az első lépése, ez a beoltottak számától fog függeni. A tervek szerint a jövő héten fognak döntést hozni arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd a húsvéti időszakra.

 

Húsvétkor más szabályok kell, hogy érvénybe lépjenek, hiszen ilyenkor az emberek útra kellenek, meglátogatják a rokonaikat, meglocsolják a lányokat, asszonyokat. Ezért át kell gondolni, hogy erre most biztonságosan van-e lehetőség – fogalmazott Orbán Viktor.

 

Ezen a héten Magyarország eléri az egymillió-hatszázezer beoltottat, de Magyarországon körülbelül már több mint félmillióan már átestek a fertőzésen, ezért közel kétmillió ember már védett. Ők valószínűleg hamarosan engedményeket kapnak – mondta a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor a baloldali ellenzék hozzáállásáról szólva elmondta: az ellenzék leginkább úgy tudna hozzájárulni a védekezéshez, ha felhagyna az oltásellenes kampánnyal. Jobban tenné a baloldal, ha hallgatna, de mivel Magyarországon demokrácia van, elvileg mindenki azt mondhat, amit akar, mondta a kormányfő. Ismét felhívta a baloldali politikusok figyelmét, hogy immár bizonyított tény, hogy minél több a beoltott, annál kevesebb lesz a fertőzött.

 

A második nagy csalódás

 

Orbán Viktor arról is beszélt, ha nyilvánosságra hozhatnák a szerződéseket, akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje. Mindezt persze ma már bánjuk, hogy így tettünk, és beleverném a fejemet a falba - tette hozzá. A migráció után ez a második nagy csalódásunk az európai politikában. Az unió nem tudott megbirkózni ezzel a feladattal. Mindez jól mutatja, hogy a nemzetállamok felett nem járt el az idő.

 

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő időszakban több mint félmillióval kevesebb Astrazeneca vakcina érkezik. Ha ez így van, akkor 500 ezerrel több keleti vakcinát kell szerezni a következő időszakban. Minderről most is tárgyalunk -tette hozzá. Jó esélyünk van arra, hogy a kiesett Astrazenaca vakcinát tudjuk pótolni - mondta a kormányfő.

 

Brüsszelből nem útlevél szabályozási koncepciót várunk. Ennyi boldogtalan embert nem láttunk Európában, mi magyarok is rossz lelkiállapotban vagyunk - mondta a kormányfő. Lelkileg megviselt állapotban vagyunk, lelkileg is újra kell indítani az országot - tette hozzá. Újra kell egyesíteni az országot, és ez meghaladja a politikusok feladatát - mondta a kormányfő. itt mindenkire szükség lesz. Az utóbbi lenne egyébként Brüsszel feladata is.

 

Orbán: Elég volt az Európai Néppártból

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vírus kapcsán soha nem látott ellentmondó hírek vannak, még a migráció eseténben sem volt ilyen. Mindenki próbáljon a kormányra hallgatni, mert mindig elmondják, hogy mi az ami biztos, és mi az ami nem biztos - tette hozzá. Nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából - mondta a kormányfő. Ma háziorvosoknál oltanak alapvetően, és aki úgy érzi, hogy nem megfelelő az oltópont, akkor ott alkalmas helyet keresnek - tette hozzá.

 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jó volt, szép volt, elég volt az Európai Néppártból. A migrációs válság idején roppant meg először a kapcsolat, de korábban sem kapott a kormány egyértelmű támogatást a rezsicsökkentés és a bankok megadóztatására az EPP-től. Most beesett a világjárvány, és ahelyett, hogy segítenék a védekezést, folytatták a nyüstölést. Ilyenkor a legjobb, ha az ember veszi a kalapját. Kapcsolatban vagyok a lengyel és olasz vezetőkkel, és az európai jobboldal újraszervezésén dolgozunk.

 

Origo.hu