Fakataszter Csepelen

Kategória: Közérdekű 2021. március 25. csütörtök, 11:54

fak 600x315Budapest XXI Kerület Környezetvédelmi Programjában-, illetve a tavaly elfogadott Csepel Zöldfelületi Stratégiában szereplő irányelvek alapján a Képviselő-testület támogatta a kerületi fakataszter elkészítését. A fakataszter tulajdonképpen egy leltár, amely tartalmazza a fák adatait, illetve állapotát, lehetővé teszi a faállomány nyilvántartását, segítséget ad a fák fenntartási munkálatok tervezéshez, illetve lehetővé teszi a fákkal történt beavatkozások, események, egyéb dokumentumok rögzítését és naplózását a benne rögzített adatok alapján.

A fakataszter egyik nagy előnye, hogy a faültetések, fenntartási munkák, valamint a beruházások ezáltal jobban tervezhetőkké válnak, amivel időt és pénzt lehet megspórolni.

Az Önkormányzat a felmérések elvégzésével, a kataszter létrehozásával egy külsős szakcéget bízott meg, amelynek szakemberei a napokban megkezdték Csepel belvárosának területén lévő közterületi fák felmérését. A szakemberek a fákat egyedi azonosítóval látják el, egy PVC-ből készült kis méretű négyszögletes biléta formájában. A biléta megóvása nagyon fontos, hiszen a fák ennek a segítségével azonosíthatók be.

A fák adatait a szakemberek digitálisan rögzítik, amelynek következtében ezek az adatok a kerületi térinformatikai rendszerben – az adatok feltöltését követően - elérhetővé válnak. A szoftver segítségével az adatok között – meghatározott szempontok szerint - lekérdezéseket lehet végezni. Adott esetben rá lehet majd keresni például a kerület legidősebb fáira, adott fafajtákra, vagy éppen egy adott időszakban egy bizonyos fa fenntartási munkáira.

Kérjük, hogy ha Ön is találkozik a külsős szakcég szakembereivel, lehetőség szerint segítse munkájukat! Vigyázzunk együtt a kerület fáira!