Április 12-én, vagy április 19-én nyithatnak ki az iskolák, az óvodák

Kategória: Közérdekű 2021. március 25. csütörtök, 12:23

5467325DBZOL20201022024Leghamarabb április 12-én, vagy egy héttel később, április 19-én nyithatnak ki az iskolák és az óvodák – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szavai szerint ez akkor történhet meg, ha a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, kormány tehát olyan nyitási tervet dolgozott ki, amely az átoltottsági számoktól függ. A tanárokat és az óvónőket az oltásra történő regisztrációra kérte a miniszter.

A tárcavezető közölte: két kormányülés volt szerdán, az egyik uniós tematikájú, a másik a koronavírussal volt kapcsolatos, mai napon pedig online EU-s csúcstalálkozó lesz valamennyi állam- és kormányfő részvételével, a legfontosabb téma a járvány.

 

Gulyás Gergely súlyosnak nevezte a járványhelyzetet, ám szavai szerint az egészségügy képes kezelni a helyzetet: 1678 szabad ágy lélegeztetőgépes ágy, valamint 10 ezer feletti sima kórházi ágy áll rendelkezésre, s az egészségügyi szakemberek is megfeszített munkát végeznek.

 

– Bevontuk a munkába a rezidenseket és medikusokat, a tárgyi és személyi feltételeket is biztosítjuk a sikeres védekezéshez, a megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Egy megoldás van a járvány leküzdésére, a védőoltás – fogalmazott a miniszter, aki arra kérte azt a 650 ezer nyugdíjast, aki ezt még nem tette meg.

 

Gulyás Gergely kitért rá: az idősotthonokban egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma, ami azt mutatja, hogy még a legveszélyeztetettebb csoportok esetében is minimálisra csökken a fertőzés esélye az oltás hatására. Elmondta, áprilisban minden korábbinál több vakcina fog rendelkezésre állni, mert Kínából és Oroszországból folyamatosan érkeznek a szállítmányok, továbbá reménykednek benne, hogy az Európai Unióból is stabilabb és nagyobb számú oltóanyag fog érkezni a jövőben a kezdeti nehézségek után.

 

 Hozzátette: Málta mögött a másodikak vagyunk átoltottságban, ez segíthet abban, hogy hazánkban a többi országhoz képest hamarabb kialakuljon a nyájimmunitás.

 

A nyitási tervekkel kapcsolatban Gulyás Gergely arról számolt be, hogy ha a 2,5 milliót eléri az oltottak száma akkor két héten belül kinyitnak az óvodák és iskolák is. A politikus közölte: a boltokkal kapcsolatos szabályozásra módosításokat tett a kereskedelmi és iparkamara, mely szerint minden üzlethelyiségben és szolgáltatási térben 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhasson. Az operatív törzs vizsgálja ezen szabályok életszerűségét, bevezetést, de a miniszter szerint a húsvét előtti időszakban nem lehet tudni, milyen hosszú sorokra vezetne egy ilyen döntés.

 

– Szeretnénk ha áprilisban nagyot léphetnénk előre, látjuk, hogy Kínából is várhatunk hamarabb szállítmányokat, és az uniós szállítmányok is gyorsulni fognak. Aggasztóak a mostani számok, fontos a szabályok betartása, az elhunytak több mint 80 százaléka az idősebbek körében kerülnek ki, így akkor csökkenhetnek a számok, ha beoltjuk őket – közölte Gulyás Gergely.

 

A Magyar Nemzet azzal kapcsolatos kérdésére, hogy a DK-s háziorvosok ellenkampányt indítottak az új vakcinák (CaNsino, Covishield) ellen, a miniszter úgy fogalmazott: „Azt kérjük, hogy mindenki tegye félre a pártpolitikát. A baloldal jó része oltásellenes, így nem csupán az embereket kell meggyőznünk, hanem politikai csatát is kell vívni. Ezen vakcinák hatékonysága nem marad el a nyugati vakcinákétól. Csak a bevizsgált, biztonságos oltóanyagokkal oltunk”. Hozzátette: ha nem lennének Magyarországon keleti oltások, akkor sokkal rosszabb lenne a helyzet, mivel a beadott vakcinák fele keletről érkezett.

 

Lapunknak arra a kérdésére, hogy milyen megkötések vannak az oltási sorrendben, azt válaszolta: ha a háziorvos nem éri el az oltási sorrendben elől állókat, akkor lehetőségük van a sorrendben tovább haladni. – Nem látunk olyan problémát sem, hogy valamelyik oltást sokkal kevesebben fogadnák el – mondta Gulyás Gergely.

 

Tudatta: világos döntés született arról, hogy május elején az írásbeli, június elején a szóbeli érettségi vizsgákat tartanak, s azt remélik, hogy május végéig mindenki megkaphatja az oltást, a legfiatalabb korcsoportok is, így a vizsgákat gond nélkül meg lehet tartani.

 

Korózs Lajos személye kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a baloldali politikus hibát követett el a kamuvideó leforgatásával és azzal, hogy az egészségügy erőfeszítéseit próbálta lejáratni. Szerinte a baloldalnak kell döntenie arról, hogy mit kívánnak tenni ebben a helyzetben, a bizottsági tisztségekről való döntésekbe a kormánynak nincs beleszólása.

 

– Nem egyeztethető össze a szólás és véleménynyilvánítási szabadsággal, amit Fekete-Győr András mondott, az újságírókat érintő nyilatkozatai elfogadhatatlanok – jelentette ki egy újabb kérdésre válaszolva a miniszter.

 

Magyarország érdekérvényesítő képessége az elmúlt években egyértelműen nőtt, Gulyás Gergely szerint a néppártból való kilépés nem fogja befolyásolni ezt az érdekérvényesítő képességet.

 

Közölte: jó esély van arra, hogy április első felében az összes oltást igénylő 65 év feletti személyt beoltsák.

 

– Már a háziorvosokat is ki lehet rendelni a kórházakba, ők már megkapták az oltást, de az ő kirendelésükre eddig még nem volt szükség, csupán elvi lehetőségről van szó – szögezte le a miniszter, aki további újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az új vakcinák szerződéseit nyilvánosságra fogja hozni a kormány. – A Johnson vakcinából 4 millió 360 ezer dózist rendeltünk, reméljük késlekedés nélkül meg fog érkezni – közölte a politikus.

 

Annak kapcsán, hogy elkezdik a kritikus infrastruktúra dolgozóinak beoltását, Gulyás Gergely ismertette, hogy az energiaellátás, a vasút, a tömegközlekedés tartozik ide, több más ágazat mellett. Mint mondta, a kritikus infrastruktúra azokat az ágazatokat jelöli, amelyek az ország működőképességének fenntartásához szükségesek.

 

A baloldali lapokban megjelent riogatásokkal összefüggésben, miszerint az egészségügy kapacitásai a végét járják, Gulyás úgy fogalmazott: „Senki előtt nem vitás, hogy sokan vannak kórházban és rendkívüli erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy mindenki megkapja az egészségügyi ellátást, ami meg is történik".

 

Az önkéntesekkel kapcsolatban a tárcavezető arról beszélt, hogy 500 egészségügyi szakon tanuló jelentkezett a járványügyi védekezés segítésére. – Az ő munkájuk is hozzájárul ahhoz, hogy fenntartható legyen a védekezés. Lehetővé tettük azt is, hogy aki orvosi képesítéssel rendelkezik, de magánellátónál dolgozik, azt be lehessen rendelni szükség esetén – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy erre eddig nem került sor.

 

Közölte: a már regisztrált idősebb korosztály oltása zajlik, de ha marad vakcina, akkor nincs akadálya, hogy fiatalabbakat oltson be a háziorvos, akinek ebben a kérdéseben jelentős szabadsága van. A politikus hangsúlyozta: minden sportrendezvény zárt kapuk mögött zajlik jelenleg, s ez a – számában egyébként csak néhány – rendezvény nem veszélyezteti a védekezést.

 

Azt illetően, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a tankerületek a jövőben ellenőrizhetnék a pedagógusok számítógépeit Gulyás Gergely elmondta, az alkotmány világosan rögzíti a privát szféra határait, arról, hogy ilyen ellenőrzés történjen, szó sem lehet, a jogszabály szerint sincs rá lehetőség.

 

Több kifizetés történt – folytatta a miniszter – az ellenzéki megyei jogú városok esetében, mint a kormánypárti vezetésűekben, ami jól mutatja, hogy épp az ellenkezője igaz annak, mint amit a baloldali újságírók állítanak, miszerint az Európai Unióból érkező összegekből több jut a kormánypárti településeknek.

 

A várandós és szoptatós anyukák beoltását firtató kérdésre a miniszter hangsúlyozta: felül kell vizsgálni a korábbi orvosi protokollt, miszerint a kismamákat nem javallott beoltani.

 

– Ez a felülvizsgálat egyébként zajlik, az országos tisztifőorvos ennek eredményét napokon belül be fogja jelenteni – válaszolt Gulyás Gergely.

 

Nemzeti mintaterv katalógusról feltett kérdésre a miniszter elmondta: tájegységeknek megfelelő stílusban, akik saját házat építenek, a tervköltségeket meg tudják spórolni. Ezzel szavai szerint egy-másfél millió forintnyi pénzt tudnak megspórolni, továbbá ezeket a házakat a vállalkozások is könnyebben tudják felhúzni.

 

– Hosszabb ideje látjuk, hogy a migrációt elutasító kormányoknak kettős mércével kell szembenézniük. Szerintem az EU-nak egységes mércét kellene alkalmaznia – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

 

Arról, hogy további oltásokat is vizsgálnak-e, azt felelte, bárki, aki engedélyt kér arra, hogy vakcinát engedélyezzen a magyar állam, annak vizsgálják a kérelmét. Jelenleg a két újonnan engedélyezett vakcinát fogják a legközelebb megvizsgálni a gyógyszerészeti hatóságok.

 

Arra a kérdésre, hogy a gyermeksportolók tömeges, zárt edzéseit miért nem felfüggesztették fel, a miniszter azt válaszolta, az intézkedés csak az igazolt, profi sportolók esetében lenne indokolt, aki versenyengedéllyel rendelkezik, ám az említett eseményeken megfelelően védekeznek a sportolók a vírus ellen.

 

Kérdésre a miniszter elmondta, alacsony az ismételt fertőzések száma, a nagy többség miután átesett rajta, pár hónapig, fél évig védettnek tekinthető. A mutációk közül egyértelműen a brit mutáció a legveszélyesebb, ez a fiatalokat is sokkal inkább elérte, mint a korábbi vírustörzs.

 

Arról, hogy a téli és nyári időszámítás eltörlésének módjáról terveznek-e uniós egyeztetést kezdeményezni, a miniszter elmondta, egyedül erről nem tud dönteni Magyarország, mivel a döntés felette áll, ha a többség az eltörlés mellett dönt, akkor ez valószínűleg meg fog valósulni.

 

– A keleti oltóanyagok ellenőrzése egy-két hétig tart, az összes többi oltóanyagot képes az ellátórendszer beadni – válaszolta az oltóanyagok tárolásával kapcsolatban Gulyás Gergely, aki azt is közölte: az UEFA kapcsán jelezte Magyarország, hogy akiket beoltottak, részt vehetnek az EB magyarországi labdarúgó mérkőzésein, de mivel az a terv, hogy május végéig mindenkit beoltanak, aki szeretné, remélhetőleg már nem lesz releváns ez a kérdés.

 

A járvánnyal kapcsolatos magas a halálozásra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely arra mutatott rá, hogy a helyzet komoly és a megbetegedések száma valóban jelentős, ám a világon mindenhol magas a pandémia miatti mortalitás. Hozzátette: a statisztikát különféleképpen vezetik az egyes országok, ezért egy objektív adat van: a többlethalálozás. – Ha valaki ezen statisztikát megnézi, akkor Magyarország az eredményesen védekező országok közé tartozik. Az elmúlt 5 év átlagához képest 8331-el többen haltak meg tavaly, ez 5 százalékos többlet. Az EU-ban ez az adat átlagban 10,6 százalékos növekedést mutat. Magyarországon az elmúlt évben a többlethalálozás alacsonyabb az unió átlagánál. Mindenkit, aki súlyos betegségben szenvedett, de volt koronavírus-fertőzése is, azt koronavírusban elhunytként tartjuk számon. Számos országban ez nem így van. A magyar járványkezelés intézkedései következetesek, megtervezettek – fejtette ki a politikus, aki álhírterjesztésnek nevezte, hogy ne kapna minden beteg megfelelő ellátás. Közölte: az intenzív osztályokon ápolt betegek száma jelenleg 1784-en.

 

A miniszter arra is kitért, hogy az AstraZeneca oltás második dózisának beadása komoly nehézséget okoz a szállítmányok csúszása miatt, de próbálják elosztani a vakcinákat. – Nagyon nehezíti ezt a munkát, hogy korábban ígért vakcinákat nem küldi a gyártó – hangsúlyozta, hozzátéve: a kínai Sinopharm kapcsán nem állhat elő ilyen helyzet, hacsak nem történik valamilyen helyi hiba. – Az orvosi vélemények szerint egyébként néhány napos késés nem számottevő – mondta.

 

A Covid-osztályok telítettségéről a miniszter elmondta, több mint 20 ezer ágy áll rendelkezésre, de szükség esetén további kapacitásokat is fel tudnak szabadítani. Gulyás Gergely közölte: a Telex kedvéért „elmerült a szondáztatás rejtelmeiben” és kiderült, hogy kétféle ilyen eljárás létezik: ezek egyikéhez nem szükséges kontaktus, a másikhoz igen. Mindemellett hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a szondákat két használat között nem fertőtlenítik a rendőrök, és remélte, hogy erre nem is került sor.

 

A miniszter közölte, jövő hétfőn is érkezik még Szputnyik vakcina, ezzel 1 millió 100 ezer vakcinát kaptunk Oroszországból. Hozzátette: örvendetes lenne, ha ezek a számok az EU-ból érkező vakcinákra vonatkoznának, de nem ez a helyzet.

 

– A sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek, semmilyen eljárást nem lehet megalapozottan indítani az ellen, aki sajtótájékoztatót tart – mondta el Gulyás Gergely a soron következő kérdésre.

 

Arra reagálva, hogy sokan tragikus helyzetről számolnak be a magyar fertőzésveszély kapcsán, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: néhány újság a vágyait összetéveszti a valósággal, ezeket a vágyakat pedig a kormány elleni gyűlölet határozza meg.

 

Szerinte az egészségügy rendkívüli tehertétel alatt áll, de egyelőre megfelelően helyt áll, vannak szabad kapacitások, éppen ezért nincs szükség arra, hogy nemzetközi segítséget kérjünk ebben a kérdésben.

 

Magyarnemzet.hu