Megint rengeteg illegális szemetet szállított el a Városgazda

Kategória: Közérdekű 2021. április 06. kedd, 08:32

Budafoki ut 03.29. elotteA múlt héten a csepeli Városgazda napi feladatai mellett ismételten az illegálisan kihelyezett hulladékok elszállításával foglalkozott a Budafoki úton, a Teller Ede úton és a Francia-öbölnél.

Az utóbbi években nagyon nagy mértékűvé vált az illegálisan közterületre kihelyezett hulladék mennyisége. A lakosság folyamatosan lomtalanít és közterületre helyezi nem csak a lomokat, hanem a háztartási hulladékot is. A folyamatos lakossági bejelentések miatt - a Csepeli Városgazda Zrt. Hulladékkezelési Csoportjának munkatársai gyűjtik össze és szállítják el a hulladékot, ezzel rohamosan kimerítve a hulladékelszállításra szánt költségkeretet.

Hasonló a helyzet a buszmegállók takarításával is. A dohányosok „kiszorultak” a megállókból, azonban a hulladékgyűjtő edények áthelyezése nem történt meg, a csikktartók leszerelésre kerültek, ezzel növelve a szemetelés lehetőségét. A BKK Zrt. sok esetben a Városgazda többszöri megkeresésére sem gondoskodik az egyes buszmegállók, várakozók takarításáról.

A Városgazda fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra is, hogy a  főváros köztisztaságáról szóló 48/1994 (VIII.1) Főv. Kgy. rendelet 3. § (1) bekezdése kimondja, hogy „az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület – beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is – gondozásáról tisztán tartásáról, szemét és gyommentesítéséről, hó eltakarításáról és a síkosság mentesítéséről”.

A csepeli önkormányzat az illegálisan kihelyezett hulladék- lerakatok megelőzése érdekében 2020-ban több helyszínre is kamerákat helyezett ki. A prevenció érdekében több helyszínre – ahol a területi adottságok ezt lehetővé tették -  sorompókat telepítettek, legfőképp a Duna-part mentén.

A kerület tisztántartása az önkormányzat és a Csepeli Városgazda Zrt. kiemelt feladatai közé tartozik. A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. munkatársai elkötelezettek a kerület rendben tartása iránt, folyamatosan gondoskodnak a legális és illegális hulladék elszállításról, valamint a fertőzött területek fertőtlenítéséről, azonban ez nagy költségeket ró önkormányzatra, ezáltal az adófizető polgárokra.

Kérjük, hogy amennyiben a lakosság közterületre történő illegális hulladék elhelyezést észlel, illetékességből haladéktalanul jelezze a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Közterület-felügyelete éjjel-nappal hívható 06-1-278-0150 telefonszámán, annak érdekében, hogy hathatós intézkedéseket tehessenek a szemetelőkkel szemben. A hatáskörrel rendelkező hatóságok a köztisztasági szabálysértés tettenérése esetén helyszíni bírság kiszabására is jogosultak.

Óvjuk, ne pedig romboljuk környezetünket!