Múzeumok Éjszakája Csepelen

Kategória: Közérdekű 2021. június 28. hétfő, 15:23

TBE 5348

Csepelen idén két helyszínen várták a Múzeumok Éjszakája iránt érdeklődőket. A Királyerdei Művelődési Ház és az Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás programjai minden korosztály számára változatos programokat kínáltak.

A Királyerdei Művelődési Ház 2014-ben kapcsolódott be a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatába, így immár hetedik alkalommal rendezték meg ezt az eseményt. A művelődni és szórakozni vágyók szinte teljesen megtöltötték a művelődési ház udvarát, amely jól jelezte, milyen nagy igényük van a csepelieknek a közös programokra. A színpadon az Island Rock Csepel TSE bemutatója után Misi bohóc invitálta egy sajátos időutazásra a gyerekeket, utána Geier Ildi zenekara tartott nosztalgiabulit. Az est talán legnépszerűbb programja a közös szalonnasütés volt, ahol jó hangulatú baráti társaságok és családok ülték körbe a tüzet. A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény kiállításán ezúttal a boszorkánykonyha fűszernövényeivel lehetett ismerkedni és a tájház is megtekinthető volt. Akik pedig egy igazi retroutazáson szerettek volna részt venni, azok felszállhattak a művelődési ház és a Szent Imre tér között félóránként közlekedő Ikarus 55 típusú autóbuszra. A művelődési ház egyéb rendezvényeiről már jól ismert népi játszótér, ugrálóvár és trambulin is várta a legkisebbeket. Az est zárásaként egy különleges, fény elemekkel fűszerezett táncos produkció varázsolta el a nézőket.

 

Idén egy új kulturális helyszín, a június 4-én megnyílt Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba. Bondorné Varga Ildikó intézményvezető a Csepeli Hírmondónak elmondta, a megnyitó óta nemcsak Budapestről, hanem vidékről is érkeztek látogatók, és a kiállítás iránt folyamatos az érdeklődés. A Múzeumok Éjszakáján óránként tartottak tárlatvezetést, a kiállítás megtekintése után pedig a látottakkal kapcsolatos kvízt lehetett kitölteni, ahol a szerencsés nyertesek jutalma székely pityókából készült csíki chips volt. A vendégek különféle kézműves foglalkozásokat is kipróbálhattak: ólomkatonaöntés, fafaragás és gyöngyfűzés. A színpadon először a Csepel Hangja-díjas Gaál Réka előadását hallgathatták a nézők, majd Oriskó Norbert könyvbemutatójára került sor. A Felvidékről érkezett író „A természet vadvirága” című könyvéről mesélt, amely Petőfi Sándor életének kevésbé közismert mozzanatairól szól. Az est fénypontjaként Varga Miklós énekelt, aki a trianoni békediktátum 100. évfordulójára készített Ébredés című lemezét mutatta be, emellett természetesen az István a király című rockoperából is felcsendültek a már jól ismert dalok.

Rengeteg fotó az eseményről itt.