Orbán Viktor: Magyarországon lesz először harmadik oltás

Kategória: Közérdekű 2021. július 16. péntek, 08:27

03OrbanMTISzigetvaryZsoltA magyar kormány elsőként teszi lehetővé a harmadik oltás felvételét – jelentette be Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott interjújában. A lehetőség augusztus elsejétől nyílik meg az emberek számára. Azt is elmondta, hogy időpontot kell majd kérni, de oltási rend már nem lesz. A miniszterelnök beszámolója szerint a kormány döntött arról is, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás.

Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de azt javasoljuk, a beadatásig teljen el a második vakcina felvételétől számított négy hónap – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

 

A miniszterelnök szerint a harmadik oltás szükségességéről megoszlanak a vélemények, ma hajnalban még a WHO is egy bizonytalanságot sugalmazó közleményt adott ki erről. Olyan vélemény viszont nincs, amely szerint árt a harmadik oltás felvétele. – A magyar kormány úgy gondolja, nem kell félni tőle, az emberek biztonságérzetét növeli, vagyis miért zárnánk el az emberektől ezt a lehetőséget – fogalmazott.

 

Orbán Viktor kiemelte: bőségesen van elég vakcina az országban. – Időpontot kell kérni, de oltási rend már nem lesz – fogalmazott a kormányfő. Rögzítette: az orvosok döntenek, ezt a felelősséget nem tudja átvállalni a kormány. Augusztus elsejétől van erre lehetőség, és azt is az orvos dönti el, hogy milyen oltást érdemes beadni harmadikként.

 

– Az általános átoltottsági helyzet szerint Magyarország még mindig az egyik legbiztonságosabb ország Európában – jelentette ki Orbán Viktor. – Az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás – tette hozzá. Mint mondta, nem hívei a kényszerítésnek, de ezt a döntést meg kellett hozniuk, tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát covid ellen.

 

Orbán Viktor továbbá kiemelte, hogy a 65 év felettiek körében 85 százalékos az átoltottság, tehát van 15 százaléknyi idős ember, aki még nem védett, így ők veszélyben vannak, mivel a delta variáns agresszív, durva, és megtalálja azt a személyt, aki nincs beoltva. Tehát az, aki nem vette fel az oltást, nagyobb veszélyben van, mint a járvány alatt bármikor – mutatott rá. A kormány ezért úgy döntött – folytatta -, hogy személyesen fel kell keresni ezeket az embereket, szeretnének adni egy esélyt, hogy ne kockáztassák az életüket.

 

Arról is szólt, hogy a 16-18 éveseknek a 45 a százalékát oltották már be, a 12-15 év közöttieket is oltani kezdték, sőt az a terv, hogy az iskolakezdés előtti első két napon minden 12 éven felüli gyerek megkaphatja az oltást az iskolákban, amennyiben a szülei ezt megengedik.

 

– A beutazások korlátozását illetően egyelőre nem hoztunk intézkedést – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, azt javasolják; azok a magyarok menjenek külföldre, akik mindkét oltást megkapták. – Most is van három olyan kategória, ahol van szerepe a védettségi igazolványnak: sportrendezvények, zenés, táncos rendezvények és fesztiválok – sorolta Orbán Viktor. Szerinte nem lehet elkerülni a következő hullámot, amennyiben az megérkezik Európába, az csak a kérdés, hogy hány oltatlant fog találni a negyedik hullám.

 

– Minden olyan vélemény, amely bizonytalanságot kelt egy válságban, az ártalmas. A válságból úgy lehet kijutni, hogyha egymást támogatva, a célt előzetesen megnevezve cselekszünk – fejtette ki Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi napokban újra politikai támadások érték a kínai vakcinát.

 

– Az igazi baj az, amikor a politikusok, akik a közbeszédet alakítják, virológusnak, járványügyi szakembernek képzelik magukat – húzta alá a miniszterelnök. Szavai szerint az ilyen helyzetekben a politikai érdek kerül előtérbe. – Nem a szög lóg ki, hanem a lóláb, sőt egy egész ló – magyarázta a tegnap lapunk által nyilvánosságra hozott brüsszeli levélről a miniszterelnök.

 

– Szégyenletesnek tartom a bizottság álláspontját – jelentette ki Orbán, aki szerint teljesen egyértelmű, hogy ennek a „kérésnek” az a célja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjük a gyermekek közé. Leszögezte: a gyermekek nevelése a szülő feladata, az iskolában természetesen lehet szexuális felvilágosítás, ezeket pedig olyan emberek tarthatják, akiket az iskolaigazgató és a pedagógus alkalmasnak tart, és a szülő is beleegyezik.

 

– Nem is tudjuk igazán, mekkora lobbitevékenység zajlik hazánk ellen – fejtegette interjújában Orbán Viktor. – A magyarok számára most kinyílik egy ablak, ahonnan rálátnak Európára – folytatta. A kormányfő azt mondta, gyűjti az információkat arról, hogy mi történik Nyugat-Európában, mi folyik a német és a holland iskolákban szexuális felvilágosítás címén, ő maga is meglepődött, ezeket tapasztalva.

 

A vita nyelvezete és kerete jogi természetű, a lényege pedig politikai, Brüsszel ránk akarja kényszeríteni az akaratát – jelentette ki a miniszterelnök. – Itt a gyerekeink szabadságáról van szó – tette hozzá.

 

– Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskoláinkban – mondta Orbán Viktor. – Amelyik szülő azt akarja, hogy szivárványos aktivisták világosítsák fel a gyermekét, az majd megszervezi – rögzítette a politikus, aki szerint a könyvesboltokban is meg kell jelölni azokat a kiadványokat, amelyek szexuális propagandát tartalmaznak.

 

– Nemváltó műtéteket végrehajtanak Nyugat-Európában úgy, hogy ezzel a gyerek szülei nem értenek egyet, Magyarországon ilyen jogi környezet, amiben ez lehetséges, nem állhat elő – zárta a beszélgetést a kormányfő.

 

Magyarnemzet.hu