Vihar után: javítják a károkat a kerületi közintézményekben

Kategória: Közérdekű 2021. július 29. csütörtök, 10:58

216891247 4194001127323854 473298498885339041 nA hatalmas esővel és jéggel pusztító július 9-ei vihart követően a legsürgősebb kárenyhítést haladéktalanul megkezdte az önkormányzat. Az intézményekben okozott károk jelentősek, előre nem tervezett költséggel járnak. Ezért az önkormányzat haladéktalanul „vis maior” támogatási igényt nyújtott be a Belügyminisztériumhoz.

Előzetes számítások szerint legalább 240 millió forintba kerülnek az önkormányzat tulajdonában lévő közintézményekben, ingatlanokban keletkezett károk helyreállítási munkái. A legnagyobb káresetet a Gróf Széchenyi István Általános Iskola épületében állapították meg, ahol a teljes tetőszerkezetet fel kell újítani, cserére szorulnak az álmennyezet elemei, új padlóburkolatot szükséges elhelyezni, és ki kell festeni a helyiségeket. A munkálatok becsült összköltsége 196 millió forint.

A Széchenyi István utcában található üzletközpont tetőszerkezetének javítása mintegy 19 millió forintba kerül. Számos óvoda épülete, játéktárolója, terasza, kertje is megrongálódott: ezek közé tartozik a Kádár Kata, Tátika, Gyermeksziget, Szivárvány, Kerekvilág, Aprajafalva, a Népművészeti-Kézműves és Német Nemzetiségi tagóvoda. Felújításra szorul a tetőszerkezet a Csete Balázs és a Kossuth Lajos utcai üzletközpontokban, valamint a Humán Szolgáltatások Igazgatóság Vereckei utcai gondozóházában és a Simon Bolivár sétányon lévő időskorúak otthonában. Megsérült a Szent Imre téri szökőkút keringető szivattyúja. Több középületben a beázások okoztak károkat, tönkrementek a felülvilágító ablakok, betört a drótüveg, megsérültek a nyílászárók. A jég bezúzta a daru-dombi akadálymentesített vécé világítóablakát. A Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai a vihar után folyamatosan végezték a kárenyhítést. A kerület központi területein jelentősen megrongálódtak a virágágyások, a különféle cserjék, növények, valamint a villanyoszlopokra kihelyezett muskátlik is. Egy kosaras autóval és egy favágóval megkezdték a kármentesítést Csepel utcáin. Azonnali feladatként eltávolították a letört faágakat a kapubejárók elől és a járdákról. Több fa is súlyosan megsínylette a heves vihart, ezért a balesetveszély elhárítása érdekében tíz darabot kivágtak. Kidőlt, megsérült fákat kellett legallyazni, megóvni a kipusztulástól a Deák térnél, a Kossuth Lajos utcában és az Ady Endre úton. Összegyűjtötték és elszállították a felhalmozódott zöldhulladékot. Segítséget nyújtottak a lakosoknak a vihar során tönkrement kerti bútoraik elszállításában. Összesen mintegy 500 négyzetméter zöldhulladékot vittek el.

 

Ingyenes jogi tanácsadás

 

„Nagyon sok csepeli család szenvedett kisebb-nagyobb károkat. Rengeteg lakossági bejelentés érkezik folyamatosan az önkormányzatunkhoz, ezért a károsultaknak ingyenes jogi tanácsadást biztosítunk” – írta közösségi oldalán Borbély Lénárd. „A rendkívüli lomtalanítáról már folynak az egyeztetések az illetékes szervekkel. Bízom benne, hogy a súlyos károkat szenvedett csepeli családok kérése a Fővárosnál is meghallgatásra kerül” – tette hozzá.

 

Bejelentéseiket, kérdéseiket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldhetik el a károkban érintett csepeli családok. A levél tárgyába kérjük, írják be: Viharkár