Augusztustól lehetőség van a harmadik oltásra is

Kategória: Közérdekű 2021. július 29. csütörtök, 14:37

oltasA kormány döntése alapján augusztus 1-jétől igényelhető a koronavírus elleni harmadik oltás. Azok jelentkezhetnek harmadik oltásra, akik már megkapták mindkét vakcinájukat (Janssen esetén egyet), betöltötték a 18. életévüket és a második oltás beadásától számítva eltelt négy hónap. A harmadik oltásra az EESZT online időpontfoglaló rendszerén keresztül lehet majd regisztrálni. A harmadik körös oltásokba azon fővárosi intézmények kapcsolódnak be, amelyek jelenleg is részt vesznek az oltások lebonyolításában. A felajánlott időpontok gyors telítődése esetén további intézmények is bevonhatók a programba.

A szakrendelő is részt vesz

Előreláthatóan a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (TIESZ) is részt vesz a harmadik körös oltásokban. Jelenleg az AstraZeneca és Moderna vakcinák második adagját adják be a szakrendelőben. „Egyelőre még nincs egységes eljárásrend, konszenzus a harmadik adag vakcinával és az egészségügyi dolgozók oltásával kapcsolatban” – mondta dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója. Ugyanakkor kiemelte, kérdéses, milyen oltóanyagok állnak majd rendelkezésre. Valószínű, hogy a továbbiakban csak Pfizer, Moderna és Janssen vakcinákkal zajlik majd az oltási program. A kormány döntése alapján, az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni vakcina, csak így végezhetik el a továbbiakban feladataikat. Külön kategóriát jelentenek azok az egészségügyi dolgozók, akiknek valamiért nem javasolt az oltás. Nekik ezt két külön orvosi véleménnyel kell igazolniuk, és a kórházigazgató dönti el, engedélyezi-e a további munkájukat.

Egészségügyi dolgozóknak kötelező

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltása kapcsán Dobák András kiemelte, a TIESZ-ben is felajánlják a koronavírus elleni vakcinát mindazoknak, akik még nem éltek az oltás lehetőségével. „Ha továbbra sem kérik a vakcinát, munkaalkalmassági vizsgálat következik, melyen alkalmatlannak minősülnek. Ebben az esetben nem dolgozhatnak az állami és a magánegészségügyben sem” – tette hozzá a főigazgató. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a PCR- és egyéb gyorstesztek a jövőben térítéskötelesek lesznek, abban az esetben, ha a betegnek valamilyen beavatkozásra van szüksége, de nincs védettségi igazolványa. A sürgősségi ellátásra azonban ez nem vonatkozik.

Elegendő oltóanyag áll rendelkezésre

Itthon eddig a felnőtt lakosság 55 százaléka kapta mindkét oltását, az idős korosztálynak pedig mindössze 18 százaléka nem oltatta be magát. A legveszélyeztetettebbek a koronavírus terjedése szempontjából azok, akik még nincsenek beoltva, ezért a háziorvosok ezeket a 60 év feletti pácienseiket külön megkeresik. A gyerekek beoltására is akciót szervez a kormány. A cél, hogy a 12–15 és a 16–18 évesek közül minél többen megkapják az oltást. Az iskolakezdés előtti két nap, augusztus 30-án és 31-én is egész napos oltási programot terveznek. Jelenleg elegendő oltóanyag áll rendelkezésre. Mindenkit arra biztatnak, hogy oltassa be magát, hiszen nem a bezárások és korlátozások jelentik a járványban az igazi védettséget, hanem az átoltottság minél magasabb szintje.

Potondi Eszter