Nyomtatás

Támogatás a nagycsaládosoktól

Kategória: Közérdekű 2021. szeptember 23. csütörtök, 10:10

GMA 7950A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) Csepeli Csoportja több mint harminc éve alakult, jelenleg 140 családot számlál. A szervezet számos módon próbál segíteni a több gyermeket nevelő családoknak. Legutóbb az iskolakezdést megkönnyítendő tanszeradományokat gyűjtöttek. Többek között erről és az idei programokról is kérdeztük Majtán Olgát, a NOE Csepeli Csoportjának vezetőjét.

 

„A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Auchan áruházlánc több éve közös tanszergyűjtő akciót szervez, amiben a NOE Csepeli Csoportjaként második alkalommal vettünk részt. Az akció célja, hogy a három vagy annál több gyermeket nevelő családok iskolakezdéséhez hozzájáruljunk. Nyár végén önkénteseink az áruház bejáratánál egy-egy szórólappal kérték a vásárlókat, hogy hasznos tanszerekkel segítsék a nagycsaládosok iskolakezdését. Szép számmal kaptunk iskolaszereket, az adományokat csoportunk tagjai között osztottuk szét, akik egy űrlap kitöltésével jelezhették, hányadikos gyermekeiknek fogadnak örömmel tanszercsomagot, illetve milyen speciális kérésük van ezzel kapcsolatban. Erre azért volt szükség, mert ez iskolánként, tanáronként eltérő lehet. Iskolatáskát célzottan a legmegfelelőbb helyre adtunk” – mondta Majtán Olga.

 

Kiemelte, a tanszergyűjtés során sok beszédtéma került elő, többek között a tagok által ismert pedagógusokról is szó esett, akik saját pénzükből vásárolnak a tanítványaiknak alapfelszerelést, amit a gyerekek családja nem biztosít számukra. „Innen jött a gondolat, hogy olyan rászoruló gyerekekhez is juttassunk az adományból, akik nem tartoznak a közvetlen látókörünkbe. Így a gyerekekkel közvetlen kapcsolatban álló pedagógusok juttathatják el megfelelő helyre az adománynak ezt a részét. Az adományok gyűjtése és rendszerezése rengeteg háttérmunkát és sok időt igényelt, így nagy könnyebbséget jelentett, hogy ezeknek a csomagoknak az iskolákhoz juttatásában az önkormányzat segítségére számíthattunk. Így nem nekünk kellett az egyes iskolákkal felvenni a kapcsolatot, időpontot egyeztetni, a csomagok kiszállítása sem ránk hárult.”

 

A Csepeli Csoport egyébként a nagycsaládosok mellett több esetben támogatott nehéz helyzetbe került családokat is, például a Ráday utcai tűzeset kapcsán.

 

Játék, családi nap, vásárok

 

Az elmúlt időszakról, a programokról szót ejtve Majtán Olga elmondta, a járvány ugyan részben átírta terveiket, de sok program így is megvalósult. Csak néhány ezek közül: „Februárban a házasság világnapján csak interneten keresztül tudtuk köszönteni a kerek évfordulós házaspárjainkat, de cserébe egy kapcsolatépítő játékot hirdettünk, amin bárki részt vehetett. Tavasszal Az én Csepelem címmel családokat összekovácsoló, mégis távolságot megtartó kerületismereti játékot szerveztünk. A nyári napközis tábor után pedig megrendeztük a hagyományos családi napot a Rákóczi Kertben”. Dinnyésen A szeretet ízei program keretében általuk készített befőtteket, lekvárokat adnak majd át a nálunk nehezebb helyzetben lévő családoknak. A járvány alatti tevékenységük kapcsán elmondta azt is, hogy a havi rendszerességű őstermelői vásáraikat minden alkalommal megtartották, esetenként tagjaik által végzett házhoz szállítással, hogy ezzel is óvják egymást és csökkentsék a találkozások számát.