Koronavírus: érdemes kérni az oltást

Kategória: Közérdekű 2021. október 21. csütörtök, 10:46

DA koronavírus delta variánsa miatt itthon is emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány negyedik hullámában a legerősebb védelmet az oltás jelenti. Aki még nem kapott vakcinát, érdemes regisztrálnia, illetve a harmadik oltásra is mihamarabb jelentkeznie.

A kerületben folyamatosan zajlanak az oltások. Jelenleg egy oltópont működik a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál (TIESZ), mely két műszakban várja a pácienseket, péntekenként csak délelőtt. „A legtöbben harmadik körös oltásokra érkeznek, de első és második oltásra is jelentkeznek még. Átlagosan heti hatszáz páciens kapja meg a koronavírus elleni vakcinát. Regisztrálni továbbra is kell, ám ha valaki nem tud online bejelentkezni, de személyesen felkeresi a szakrendelőt, segítenek neki az időpontfoglalásban ‒ mondta dr. Dobák András főigazgató. – Tapasztalataink szerint a negyedik hullámban elsősorban azok betegednek meg, akik nem kaptak oltást, bár előfordul az is, hogy valaki két oltás után lesz beteg. Dolgozóink között is előfordult ilyen, de náluk sokkal enyhébb lefolyású a megbetegedés – hangsúlyozta a főigazgató. – A szakrendelések zavartalanul működnek, már személyesen is lehet a betegirányítóban időpontot kérni. Ugyanakkor új orvosok is érkeznek a kerületbe, egy gasztroenterológus és egy iskolaorvos is segíti a gyógyítómunkát” ‒ tette hozzá.

 

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltásával kapcsolatban Dobák András kiemelte: a dolgozók többsége megkapta a koronavírus elleni védőoltást. Néhány nem egészségügyi feladatokat ellátó munkatárs (portás, karbantartó, betegirányító, pénztáros) azonban elutasította a vakcinát, nekik a jogszabály értelmében automatikusan szűnt meg a munkaviszonyuk. A fejlesztésekről kérdezve ugyanakkor elmondta, a közeljövőben folyamatosan bővül a szakrendelő eszközparkja. Hamarosan megkezdődhet az egynapos sebészet építése, és a volt szülőotthon átalakításának tervei is készülnek.