Védettségi, kötelező oltás

Kategória: Közérdekű 2021. december 16. csütörtök, 08:42

ottasDecember elsejétől kizárólag védettségi igazolvánnyal léphetnek be a szülők az iskolákba, ugyanakkor a kormány az állami intézményekben elrendelte a kötelező koronavírus elleni oltást. A rendelkezés értelmében a köznevelési intézményben dolgozóknak december közepéig fel kell venniük az első oltást. Az előírások szerint az oltatlanokat 2022. január 1-től fizetés nélküli szabadságra küldik.

 

A Dél-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott intézmények közül a soroksári Páneurópa Általános Iskolában teljes az átoltottság, de az értékek a többieknél is szépen alakulnak.

 

Juhász Katalin, a Mátyás Király Általános Iskola intézményvezetője kérdésünkre elmondta: tavaly óta hozzászoktak a járványhelyzethez és ehhez igazodva alakítják ki a fogadóórákat, az ebédbefizetéseket és egyéb ügyintézéseket is. „Amikor elkezdődött a járvány, úgy alakítottuk ki az iskolába való betérést, hogy kevesebb legyen a felesleges ki-be járkálás a szülők részéről. Megváltoztattuk például a titkársági fogadás idejét, most pedig kijelöltük meddig jöhetnek be a szülők a napközis gyerekért. A védettségi igazolvány kérése nem jelentett nagyobb fennakadást. A fogadóórákat és szülői értekezleteket már előzőleg is online módon tartottuk. Az ebédbefizetéseknél az átutalással történő fizetést javasoljuk. Jelenleg iskolánkban mindenütt kötelező a maszkviselés. Pedagógusaink közül öt kollégának nincs oltása. Amennyiben a munkáltató felszólítása után sem lesz meg a beoltottság, akkor januártól fizetés nélküli szabadságra küldjük oltatlan dolgozóinkat” – mondta el az intézményvezető.

 

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola közösségi tereiben kötelező a maszk viselése. A tantermekben viszont az éppen oktató pedagógus határozza meg a felvételét – tájékoztatta lapunkat Málek István intézményvezető. „A szülőket értesítettük a december elsejétől érvényes jogszabályváltozásról a védettségi kártya kötelezővé tétele kapcsán. Nálunk ez nem okozott különösebb gondot. A hozzátartozók csak ebédbefizetésnél tartózkodnak a gazdasági irodában. Ha megbetegszik valamelyik gyermek, azonnal jelzik, utána az előírt jogszabályok szerint járunk el. Jelenleg negyvenen dolgoznak iskolánkban. Alkalmazottaink közül egy munkatársunk nem vette fel az oltást. Remélem, nem lesz különösebb fennakadás jövőre, és gördülékenyen folyhat a tanítás” – tette hozzá.

 

A.Zs.