Megszűnhet a kötelező emelt szintű érettségi

Kategória: Közérdekű 2022. szeptember 07. szerda, 14:45

erettsegi illusztracio2024-től nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi az egyetemi-főiskolai felvételihez.

A tervek szerint a felsőoktatási intézményeknek több beleszólásuk lesz a hallgatók kiválasztásába, 100 pontról az intézmények dönthetnek, így újra lehetnek szóbeli felvételik.

 

A legfontosabb változás, hogy nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi. Az alap- és osztatlan szakokon a 200 tanulmányi és 200 érettségi pont melletti 100 többletpontot a 100 intézményi többletpont váltja fel. Vagyis a felsőoktatási intézmények dönthetnek arról, hogy mire és mennyi többletpontot adnak.

 

A tanulmányi pontok számításánál az egyetemek maguk határozhatják meg, melyik ötödik tantárgy középiskolai jegyeit veszik figyelembe a kötelezők mellett. Ugyanez vonatkozik az érettségi bizonyítványban szereplő vizsgaeredmények közül az ötödik érettségi vizsgatárgy kiválasztására. 2024-től a középszintű érettségi százalékos eredményének kétharmada számít felvételi pontként, az emelt szintű érettségi esetében a százalékkal megegyező pontszámot kap a felvételiző.

 

Az intézmények maguk határozhatják meg, megállapítják-e a bekerüléshez szükséges minimumpontot, vagy sem. Ez nem lesz kötelező. A változások már a 2023-as felvételin alkalmazhatóak, de kötelező jelleggel csak 2024-től lépnek életbe.

 

eduline.hu

 

Utoljára frissítve: 2022. szeptember 09. péntek, 15:45