Tájékoztatás a társasházak hulladékgyűjtő edényeinek közterületen történő tárolásának változásairól

Kategória: Közérdekű 2022. november 24. csütörtök, 15:45

korcimer kiemeltBudapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának az idei év során kiemelt célja, hogy a több évtizede a közterületeken tárolt szemétgyűjtők számát városképi és köztisztasági szempontok érvényesülésére tekintettel a lehető legkisebb mértékre mérsékelje, csökkentve ezáltal a hulladékgyűjtők környezetében jelentkező jogszerűtlen hulladékelhelyezések nagyságát és a településképi szempontoknak nem megfelelő utcaképet jelentősen rontó kukatárolók jelenlétét, ezzel egy élhetőbb és tisztább Csepelt teremtve az itt élőknek.

Ennek érdekében, a szeméttároló edények közterületi tárolását szabályozandó az Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta a közterületek rendjéről és használatáról szóló 18/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendeletet, melynek értelmében 2022. január 1-étől a lakótelepi társasházaknak és szövetkezeti lakóházaknak az önkormányzattól közterület-használati hozzájárulást kell kérniük hulladékgyűjtő konténereiknek az elvitelhez szükséges időtartamot meghaladó kihelyezéséhez, valamint a hulladékgyűjtő konténertárolók elhelyezéséhez, fennmaradásához.

 

Fenti eljárásban az Önkormányzat vizsgálja a társasházak meglévő hulladékgyűjtő edényeinek elhelyezését, a házak rendelkezésére álló magánterületi részeket, a belső, ingatlanon belüli tárolási lehetőségeket és a szemétszállítási szerződés szerinti szükséges kapacitásokat úgy, hogy együttműködve az adott társasház közös képviselőjével mindkét fél részére a legmegfelelőbb tárolási körülmények kerüljenek jóváhagyásra.

 

Fenti új rendeletben foglaltak teljesítésére történő felhívást az Önkormányzat valamennyi rendelkezésére álló hirdetőfelületén és a társasházak közös képviseletei felé külön megküldött tájékoztatásaiban is megtette. Tájékoztatta továbbá a közös képviselőket arról, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 13/2017. (VI. 12.) EMMI rendelet és a Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlése által megalkotott a Budapest főváros területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 26/2013. (IV. 18.) Főv. Kgy. rendeletben foglaltak szerint a hulladékok hulladékgazdálkodási közszolgáltatónak történő átadásáig a hulladékgyűjtőket illetéktelen személyek és állatok hozzáférési lehetőségét kizáró módon zártan, vagy zárható helyiségben szükséges tárolni.

 

Az Önkormányzat továbbá a közterületen tárolt hulladékgyűjtők könnyebb beazonosíthatósága okán az adott társasház címének feltüntetésére kérte a társasházakat és azok képviseletét.

 

Önkormányzatunk örömmel tapasztalta, hogy a kerületi társasházak jelentős részre az önkormányzati szándékot tudomásul véve felülvizsgálta a korábbi hulladékelhelyezésének módját és partnerként együttműködve a közterületek tisztaságának megóvása érdekében kezdeményezte, majd sikeresen megkapta a közterület-használati hozzájárulást.

 

Sajnálatos módon azonban akadt számos olyan társasház, akik hulladékgyűjtőiket a közterületen tárolják, közterület-használati hozzájárulást nem kértek, a hulladéktárolóik jellemzően a gyalogos és gépjármű-forgalmat korlátozva, több esetben parkolóhelyeket elfoglalva, mások által szabadon megközelíthető módon vannak kihelyezve, környezetük előzőekből fakadóan nem rendezett és fenti önkormányzati szempontoknak sem felel meg.

 

Az engedéllyel nem rendelkező társasházak figyelmét ezúton szeretnénk felhívni arra, hogy a türelmi idő lejárt és november 1-től már szankcionálható a rendeletben foglaltak elmulasztása. Amelyik társasház nem rendelkezik a közterületen elhelyezett hulladéktárolói vonatkozásában közterület-használati engedéllyel, azok hatósági ellenőrzésenként a közterületen tárolt kukák után 5.000,-Ft/ m2 bírságot kötelesek fizetni, ami a következő feljelentést követően a többszörösére is emelkedhet, melyet a társasház közösségének kell megfizetnie.

 

Fentiekre tekintettel kérjük a közös képviselők rendezzék az általuk kezelt társasházak hulladékgyűjtőinek közterületi jogosultságát és kezdeményezzék a közterület-használati hozzájárulás kiadását a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Közterület-használati Csoportjától az alábbi elérhetőségeken:

 

tel.: 06 (1) 427-6100, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).