Munkásotthon: csúszik a döntés, pusztul az épület

Kategória: Közérdekű 2017. február 27. hétfő, 15:15

DSC 0296kicsiKint omladozó vakolat, töredező, repedt betonelemek, bent ötvenéves nyílászárók, teljesen lepusztult műszaki állapot. Láthatóan nem törődnek Csepel egyik legértékesebb épületének megóvásával, ahol a színháztermet kivéve évtizedek óta nem volt felújítás. Az önkormányzat felújítaná – ha hagynák.

 

A Munkásotthon a rendszerváltásig köztulajdonban volt, utána azonban a gyári cégek privatizációját, megszűnését kihasználva a csepeli MSZP érdekkörébe került. Visszautasították az önkormányzati támogatást, mivel cserében üvegzsebet kért a kerület vezetése.

 

Németh Szilárd országgyűlési képviselőnek köszönhetően ezek után, 2015-ben törvény született arról, hogy a hasonlóan „kiszervezett” intézmények visszakerülhessenek a köztulajdonba. De az intézmény vezetése minden jogi lehetőséget kimerít, hogy ez ne történhessen meg. Így a helyzet változatlan: üvegzseb nincs, ezért támogatás sincs. Amennyiben pedig az intézménynél pénzügyi visszaélések voltak, letelhet az elévülési idő is.

A tulajdonjogi helyzetről február végén lesz újabb bírósági döntés. A kerület vezetése továbbra is bízik abban, hogy a Munkásotthon 27 év után ismét köztulajdonba, méghozzá az alapító atyák akaratának megfelelően csepeli köztulajdonba kerül. Ebben az esetben lehetőség nyílna az épület felújítására is, ami a jelenlegi állapotok alapján óvatos becslések szerint milliárdos összeget igényel. 

 

Csepel.hu

Utoljára frissítve: 2017. február 27. hétfő, 15:41

   Copyright © 2015 Csepel.hu | Impresszum | Adatvédelmi szabályzat | Csepel.hu webmail