Nyári táborok a kerületben Kiemelt

Kategória: Programok 2021. június 04. péntek, 12:58

tabor

Hamarosan itt a nyári szünet, az önfeledt szórakozás, kikapcsolódás és persze a táborozások ideje. Június 19-e és augusztus 27-e között összesen 81 alkalommal lesz táborozási lehetősége a csepeli gyerekeknek. Ezek közül jó néhány a csepeli önkormányzat jóvoltából ingyenes lesz a résztvevőknek: erre pályázati pénzből van lehetőség.

A Csepeli Városkép Kft. idén hétféle ingyenes napközis tábort szervez, melyekre főként a 6–12 éves korosztályt várják. A programok elsősorban a sport és a tehetséggondozás köré épülnek, jó részük az elmúlt években már bevált, sikeres tematikát követ, de van néhány újdonság is a palettán. A programokról a művelődési házak vezetőivel, illetve a szervezőkkel beszélgettünk.

 

Rákóczi Kert – Családok Parkja

Kölyök Fitnesz Tábor

A Rákóczi Kert, a kerület egyik legnépszerűbb parkja idén is többféle tábornak ad otthont. A Kölyök Fitnesz Tábor hét turnusban várja a vakációzókat. Változatos sportprogramok garantálják az aktív kikapcsolódást. „Nagyrészt a tavalyihoz hasonló programokkal, például sorversenyekkel, ügyességi és labdajátékokkal, gymstick- és poundedzésekkel, vizes játékokkal, kézműveskedéssel, társasjátékokkal készülünk” – mondta el lapunknak Mag Barbara, a Fitt Jövő Alapítvány elnöke. Kiemelte, ezek a programok igen népszerűek a gyerekek körében, de próbálnak újdonságokat is becsempészni, idén is lesznek meglepetések. Ilyen lesz például az exatlonverseny, minden héten izgalmas pályakombinációkkal várják a gyerekeket. „Minden hétre szervezünk kirándulásokat külső helyszínekre, idén is ellátogatunk a Csepeli Kajak-Kenu Egyesülethez is, ahol sárkányhajózást, valamint a kajakozást is kipróbálhatják a résztvevők” – mondta Tarnay Zsuzsanna, a tábor szervezője. „Minden turnusban pedagógusok és szakedzők foglalkoznak a gyerekekkel, de önkéntesek jelentkezését is szívesen fogadjuk. A kötelező közösségi szolgálatot is igazoljuk a táborozás lebonyolításában segédkező diákoknak”‒ tette hozzá.

Nyárzáró Élménytábor

A Rákóczi Kert másik szünidei programjára, a Nyárzáró Élménytáborra augusztus utolsó hetében kerül sor. „A tábor célja, hogy hasznos időtöltést biztosítsunk a gyerekeknek a vakáció utolsó időszakára. Ez egy kreatív, iskolára hangoló program, ahol gyerekek fantáziája, alkotókedve a változatos foglalkozásokon keresztül bontakozhat ki. Készítünk többek között tolltartót pet-palackból, csillámos ceruzát, krétatáblát, egyedi füzetet és mappát, de hátizsákot is festünk” – mondta Zubor Mónika, a Rákóczi Kert intézményvezetője. Egyúttal hozzátette, külső helyszíneken is próbálnak élményeket nyújtani a gyerekeknek. „Ellátogatunk a Csepeli Öttusa és Vízi Sport, valamint a Kajak-Kenu Egyesülethez is, ahol egy egész napot töltünk el. A tábor zárónapján pedig az épületben alszunk, és izgalmas bátorságpróbán vehetnek részt a gyerekek.”

 

Királyerdei Művelődési Ház

Barangolás a múltban

A kerület történetével, természeti és kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek a Királyerdei Művelődési Ház helytörténeti táborban július elején. Az ötnapos tábor rengeteg izgalmas élményt tartogat a gyerekek számára. Kipróbálhatják, milyen íjászkodni, fakaruszon utazni, baracklekvárt főzni, megismerkedhetnek a kovácsmesterséggel, a birkanyírás fortélyaival, de rengeteg kézműves-foglalkozás is várja őket. „Törekszünk arra, hogy a gyerekek minőségi időt töltsenek a táborban” – mondta Horváthné Csikós Ilona, a Királyerdei Művelődési Ház intézményvezetője. A művelődési ház másik népszerű programja, a hercegnőés lovagképző napközis tábor elsősorban az 5–8 éves korosztálynak szól. A sokszínű foglalkozások minden eleme a lovagkort idézi; várépítés, középkori lakoma, tánc, kard- és ékszerkészítés – ezt mind kipróbálhatják a gyerekek. Mindkét táborból egy-egy turnus indul, melyekre 20-25 fő jelentkezését várják – hangsúlyozta az intézményvezető. Néhány szülőt is megkérdeztünk, milyen benyomásaik, tapasztalataik voltak a tavalyi táborokról. Hajdú Ildikó: „A kisfiam, Patrik tavaly a hercegnő- és lovagképző táborban vett részt. Nagyon jól érezte magát. Rengeteg izgalmas program várta a gyerekeket, például érdekes jelmezekbe öltözhettek, Patrik a várépítést is nagyon élvezte. Rengeteg kézművesprogramot is szerveztek, ami lekötötte a gyerekek figyelmét. Patrik idén is nagyon várja a táborozásokat, ha lesz lehetőségünk, szívesen részt vennénk ismét hasonló programon.” Galambosné Groszvald Éva: „Mindkét lányom részt vett tavaly a helytörténeti táborban. Nagyon tetszett a gyerekeknek, az egyik legjobb tábor volt egész nyáron. Nagyon mozgalmas programokat szerveztek, sok helyre látogattak el a kerületben. A gyerekek minden nap rengeteg élménnyel tértek haza, sokat meséltek a táborról. A kisebbik lányomnak nagy öröm és büszkeség volt, hogy a hét eseményeivel, a tábori programokkal kapcsolatos kvízt ő nyerte. Jutalomként pedig az Egy Szelet Csepel című könyvet kapta ajándékba. Ha idén is lenne lehetőség, szívesen mennének.”

 

Radnóti Miklós Művelődési Ház

Csillag tábor Csillagtepen

Idén először szervez nyári tábort a Radnóti Miklós Művelődési Ház iskoláskorú gyerekeknek a vakáció idején. Az ingyenes Csillag táborban 7–11 éves gyerekek vehetnek részt, 8 és 16 óra között napi háromszori étkezést kapnak. Az ötnapos hétre a művelődési ház dolgozói változatos programokkal készülnek. Lesz lovaglás, vadasparklátogatás, élményfestés, modellezés, kutyás bemutató, kézműves-foglalkozás, valamint sok-sok közös játék. Az első turnus az iskola befejezése után két héttel, június 28-án indul, míg a második turnus július 12-én kezdődik. Mindkét hét bőven tartogat meglepetéseket, új élményeket a kikapcsolódni, pihenni vágyóknak.

 

Szabó Magda Közösségi Tér

Játék és hagyomány

Új élményekkel színesíthetik nyári vakációjukat azok a gyerekek, akik a Szabó Magda Közösségi Tér Játék és hagyomány elnevezésű ingyenes táborába látogatnak el. Július 19-étől alsó tagozatosok birtokolhatják a közösségi teret öt napon keresztül. A napközis jellegű táborban háromszori étkezés biztosított. A munkatársak élménydús programokkal készülnek. Egyetlen gyerek sem unatkozhat, hiszen lesz fazekasfoglakozás, különböző mozgásos programok, tájházlátogatás, játék a Kis-Duna-parton, sportversenyek, árnyjáték-előadás, Emese Park-látogatás.

Vizes kalandok

A Csepeli Kajak-Kenu Egyesület június 21-étől nyolc héten át nyolc turnusban fogadja a 9–14 éves korú, úszni tudó gyerekeket nyári sporttáborába – közölte Kiss Tamás, az egyesület elnöke. A részvétel ingyenes. Egy-egy turnus egy hétig tart reggel nyolctól délután fél ötig, egy turnusban húszan lehetnek. A résztvevők naponta négyszer kapnak enni. A jelentkezőket változatos programokkal várják. A vízzel való ismerkedés része a kajakozás és kenuzás, valamint a sárkányhajózás: az utóbbinál akár húszan is beülhetnek a hajóba, és egy alkalommal megkerülik a Molnár-szigetet. A szárazföldön is mozgalmas események színesítik a napot. Lehet például focizni, tollaslabdázni, pingpongozni, társasjátékozni. Egy nap túrát tesznek a kalózhajós játszótérre, egy másikon pedig a strandra látogatnak, ha az időjárás kedvező. A táboroztatás egyik célja, hogy a résztvevők élményekkel gazdagodjanak és megszeressék a kajak-kenu sportot. Jelentkezni az egyesület honlapján, a csepelkajakkenu.hu oldalon lehet.

Utoljára frissítve: 2021. június 04. péntek, 13:12