Megnyílt a diósgyőri képzőművészek jubileumi tárlata

Kategória: Programok 2015. szeptember 19. szombat, 14:01

amkDiósgyőri képzőművészek alkotásaival találkozhatnak a művészet iránt érdeklődők a Nagy Imre ÁMK galériájában szeptember 18-án nyílt kiállításon. A kiállított képek és szobrok az alkotói szabadság tükrében mutatják be a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76 elmúlt negyven évét.

Az 1975-ben szerveződött stúdiót Kletz László Lajos MSZOSZ-, Gyémánt- és Nívódíjas állami és miniszteri kitüntetett, nemzetközileg is jegyzett képző- művész alapította és vezeti. Magyarország első önálló, független és szabad képzőművészeti közösségében a tagok önerőből érték el eredményeiket. Pályafutásuk meghatározó alapköve, hogy gondolkodásuk középpontjában a harmónia, a béke, a szeretet, az alkotói szabadság, tolerancia, egymás elfogadása és megbecsülése áll – idézte a stúdióvezető szavait beszédében Hollné Farkas Enikő, a kiállítás egyik rendezője.

Személyes gondolataiban a közönségnek elmondta, hogy a diósgyőri stúdióra figyelmét Angyal Mária művészettörténész irányította rá. Az elmúlt évek során aktív, jól szervezett, figyelemreméltó közösséget ismert meg rajtuk keresztül – tette hozzá a kiállítás rendező.

A jubileumi tárlaton Tóth Endre intézményvezető köszöntötte a vendégeket és továbbította Borbély Lénárd polgármester üdvözletét. Beszédében hangsúlyozta: a 30 éves intézményben 21 éve biztosít teret a galéria az alkotóművészek munkáinak.

A kiállítást Boros Ildikó mentor, szakmai tanácsadó nyitotta meg. Ahogy beszédében fogalmazott: a művészek közös célja, hogy sokrétűen, gazdagon és hitelesen reprezentálják az értékes magyar nemzeti képzőművészeti kultúrát, s felhívják a figyelmet arra és egyben népszerűsítsék az értékmegőrző, értékteremtő alkotásokat.

A tárlatmegnyitón Rádl Ádám, a Fasang Árpád Zeneiskola növendéke adott elő gitárjátékot.

A kiállítás október 14-ig látogatható a Simon Bolivár sétányi galériában. Nyitva tartás: hétköznapokon 9-19, szombaton 9-13 óra között. Érdeklődés telefonon: 420 7874.

Szöveg és fotó: Antal Zsuzsa

amk2amk3amk4

Utoljára frissítve: 2015. október 07. szerda, 14:53