Fodré Sándor nyerte a csepeli szenior sakkbajnokságot

Kategória: Sport 2019. július 15. hétfő, 11:18

GMA 4366Ötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos sakkbajnokságot a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Házban, amely egyben a 60 éven felüliek számára kiírt Országos Szenior Sakkverseny kerületi elődöntője is volt. Tizenkilenc versenyző ült a sakktáblákhoz július 10-én, hogy eldöntsék, ki a legjobb, és kik képviselhetik Csepelt a Nagykanizsán megrendezésre kerülő országos bajnokságon. Idén újra Fodré Sándor győzött, második lett Havasköri László, harmadik pedig Kovács Zoltán. Az első három helyezett ajándékcsomagot, a többi résztvevő oklevelet és kisebb ajándékot vehetett át.

A versenyt hét fordulóban, svájci rendszerben bonyolították le. A mérkőzéseken egy játékosnak 15 perc gondolkodási ideje volt. Az esélyeknek megfelelően Fodré Sándor nyerte a bajnokságot, aki hat győzelem mellett egy döntetlent ért el. A második és a harmadik helyezettel együtt részt vehet a Magyarországi Önkormányzatok Országos Tanácsa által szervezett VI. Országos Szenior Rapid Sakkbajnokságon, amelyet szeptemberben rendeznek meg Nagykanizsán. Tavaly tizenötödik lett, előtte azonban a harmadik helyen végzett az országos döntőben. A csepeli versenyzők szállását, útiköltségét és nevezési díját a csepeli önkormányzat fizette.

Havasköri László így értékelte a teljesítményét: „Magamról azt szoktam mondani, hogy erős amatőr sakkozó vagyok. 2000 tájékán mesterjelölt szinten sakkoztam, azóta viszont gyengébb lett a tudásom. A sakkozást még gyerekkoromban tanultam meg az apámtól. Most a Budapest II. osztályában szereplő Csepel TK-ban sakkozom. Szép eredményt értem el legutóbb, mert kilenc győzelem mellett két döntetlennel zártam a csapatversenyt. A szeniorok országos bajnokságán erős mezőny szokott összegyűlni, de bízom benne, hogy helytállunk.”  

A 66 éves Fodré Sándor ifjúsági bajnok volt Budapesten 1970-ben, és 1985-ben szerezte meg a FIDE mesteri címet. Ezt mondta lapunknak: „Úgy érzem, stabilan játszottam, nem kellett kockáztatnom. Örülök, hogy sikerült megőriznem a tavalyi első helyemet. Hetente általában kétszer szoktam sakkozni, többnyire otthon elemzem a partikat. Emellett a Dunaharaszti MTK második csapatában játszom, amely az NBI B-ben szerepel. Most az országos versenyre készülök, amelyen szeretnék jobban szerepelni, mint tavaly. Csakhogy a mezőny egyre erősebb és fiatalabb, én pedig egy évvel idősebb lettem.”

Cs. A.