Fáklyás emlékevezés Kolonics György tiszteletére Kiemelt

Kategória: Sport 2019. július 17. szerda, 10:20

VTF 5444A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezte a Kolonics György Alapítvány azt a fáklyás emlékevezést a csepeli kajak-kenu telepen, amelyet Kolonics György tiszteletére tartottak. A kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok csepeli kenus 2008. július 15-én hunyt el. Az eseményen megjelent Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila alpolgármester, valamint Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke. Az egykori élsportolók közül ott volt Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, Vaskuti István és Vajda Attila olimpiai bajnokok, Kozmann György többszörös világbajnok kenus. A megemlékezésen ezúttal is részt vettek Kolonics György szülei.

Borbély Lénárd gratulált és köszönetét fejezte ki az alapítványnak és az egyesületnek, hogy minden évben méltó módon megemlékeznek Kolonics Györgyre, akire joggal büszke egész Csepel. A kiváló sportoló úgy élte az életét, hogy halála után mindenki jó szívvel gondol rá, és példát mutat a mai kajakozó-kenuzó gyerekeknek. Egyszerre volt kiemelkedő sportoló és nagyszerű ember. A csepeli önkormányzat ápolja az emlékét és támogatja az évente megrendezendő fáklyás emlékevezést. Az utóbbi években sikerült rendbe tenni, majd Kolonics Györgyről elnevezni a Kis-Duna parti sétányt, amely megszépülve sok csepeli kedvenc helyévé vált.  

A megemlékezésen archív tévés felvételeken felelevenítették Kolonics György legemlékezetesebb versenyeit, majd a meghívott egykori élsportolók szóltak röviden a kenus legendáról. Wichmann Tamás: „Gyurival Csepelen találkoztam először. Figyeltem a mozgását, amely elképesztően különleges volt. Utoljára az maradt meg bennem, hogy jó kedvű, viccelődik. Nagy tisztelettel vagyok iránta.” Vaskuti István: „Ő olimpiai bajnok volt sportolóként és emberként. Különleges személyiséggel bírt. Itt van velünk most is.” Vajda Attila: „Példaképem volt, nagy szerencsém, hogy vele együtt versenyezhettem. Mikor megismertem, akkor döntöttem el, hogy én is olimpiai bajnok leszek. A pekingi olimpián 2008-ban, ahol Koló már nem lehetett ott, ő adta azt a többlet motivációt, hogy érte is versenyezzek és győzzek.” Kozmann György: „Nagy élmény volt Kolóval együtt evezni. Ma is ő jár a fejemben, amikor versenyzek.”

Ezt követően fáklyákkal kivilágított sárkányhajókban tettek tiszteletkört a Csepeli Kajak-kenu Egyesület növendékei a Kis-Dunán. Őket más hajók is elkísérték az útra.

Szót váltottunk Kolonics György szüleivel: idősebb Kolonics Györggyel és feleségével, Erzsébet asszonnyal.

„Minden megemlékezésen itt vagyunk, és megható látni, mennyien jönnek el rá. Jelenleg Érden lakunk. Eredetileg Budafokon éltünk, ott nőtt fel a fiúnk és a lányunk. Gyuri mindenféle sportot szeretett gyerekként, és mindenben első akart lenni. Szánkózásban, futásban, bármiben. Úgy lett kenus, hogy a Spartacus egyesületben levitték a Dunára. Egyszer volt úgy, éppen 14 éves korában, hogy inkább focista lenne, mert éppen akkor rendezték a labdarúgó világbajnokságot. Mondtam neki, rendben, de szólj az edződnek. Nem merte neki elmondani… Akkor már Csepelre járt edzeni. Volt úgy, hogy biciklivel ment Budafokról Csepelre, minket meg a frász kerülgetett, nehogy baja legyen az úton. Amikor világbajnok lett, kicsit féltünk, hogy fejébe száll a dicsőség. De nem volt ilyen, megmaradt szerénynek. Utána sokszor le akarták győzni, de nem tudták. Mi pedig nagyon büszkék voltunk rá.”

Cs. A.